Home » SLOGA VESTI » OTPUŠTENE RADNICE ‘’ČARAPARE’’ – Otkaz i za samohrane majke
OTPUŠTENE RADNICE ‘’ČARAPARE’’ – Otkaz i za samohrane majke

OTPUŠTENE RADNICE ‘’ČARAPARE’’ – Otkaz i za samohrane majke

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” i zaposleni u pogonu ‘’Vali – Loznica’’, koji su nedavno proglašeni tehnološkim viškom, održali su danas zajedničku konferenciju za medije ispred ulaza u fabriku koja posluje u okviru poznate svetske kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja ‘’Golden ledi’’. Povod za to je odluka firme ‘’Vali’’ u Valjevu i Loznici, da tehnološkim viškom proglasi više od sto radnika, uglavnom žena, a Sindikat ‘’Sloga’’ tvrdi da tom prilikom nisu ispoštovani zakonski kriterijumi.

Željko Veselinović

Zaposleni tvrde da nisu jasni kriterijumi po kojima se radnici proglašavaju tehnološkim viškom i otpuštaju, te da je sve prepušteno šefovima pojedinih pogona i da je način sprovođenja procedure ‘’nehuman’’. Prema rečima predsednika Udruženih sindikata Srbije ‘’Sloga“ Željka Veselinovića, 138 zaposlenih, uglavnom žena, proglašeno je za tehnološki višak, a problem je način na koji to radi poslodavac koji treba da uvaži određene kategorije i, pre svega, da gleda materijalno-socijalni položaj zaposlenih.

– Pre svega mislim na to da su u pitanju samohrane majke, hranitelji porodica, gde ima žena sa po troje i više dece i žena žrtava porodičnog nasilja. To se desilo u  Valjevu, sada i u Loznici. Siguran sam da će ovaj socijalni program koji je ponuđen da padne u vodu i da će svi koji su proglašeni za tehnološki višak biti vraćeni na posao. To će najviše da košta generalnog direktora i kompaniju jer će, pored toga što će  morati sve da vrate na posao, morati da im plati sve  zaostale zarade i doprinose, razne odštete zato što su ove žene pretrpele i stres, mobing, imaju i zdravstvenih problema zato što im neko preko noći kaže da ne treba više da dolaze na posao. Kriterijumi, po kojima sam čuo da je to učinjeno, potpuno su besmisleni. Izgovor da su žene proglašene za tehnološki višak zato što su bile na bolovanju ne postoji nigde u svetu. Nigde niko ne može biti proglašen tehnološkim viškom zato što ide na bolovanje. Ako kažete da su neke od njih loši radnici morate da im date opomenu i najmanje tri meseca da svoj rad poprave, i, ako slučajno ne zadovoljavaju, tek tad mogu biti proglašene za tehnološki višak. Mogu da razumem da kompanija ima problem kada ima višak zaposlenih, ali na ovakav način da se obračunavaju sa ženama, majkama, u vreme kada Srbija ima nikad manji natalitet, ne – kazao je on danas u Loznici.

Kako je ustvrdio, sve ove žene su ovde na sličan, ili isti način maltretirane, mobingovane i po svakom osnovu i zakonu ‘’one moraju biti momentalno vraćene na posao zbog prekršene procedure i mnogo zakona’’.

– ’’Vali’’ ima oko 1.700 radnika, nešto manje u Loznici nego u Valjevu, i koriste perfidnu igru. Sada su proglasili manje od 10 odsto za višak,  a čim prođe nova godina proglasiće još novih 9,99 odsto i tako ne krše zakon, a da nepominjem da su koristili svu pomoć koju je davala država u vreme pandemije, našli su rupu u zakonu da se reše svih koji im nisu potrebni. Način na koji to rade je problem. Ponoviću, samohrane majke, žene koje izdržavaju porodicu, žene sa više dece ne smeš da proglasiš za tehnološki višak i to je nemoguće. Kao sindikat ćemo podneti žalbu inspekciji rada za kolektivno vraćanje na posao svih ovih radnika u Loznici i Valjevu – zaključio je Veselinović.

U ime otpuštenih radnica obratila se Mitra  Maksimović, koja u ’’Valiju’’ radi 13 godina.

Mitra Maksimović

– U pet do dva su mi 24. oktobra rekli da sam tehnološki višak i onda me vratili da radim do 16 časova, i sve ove dane, a ne znam dokle. Odlukom naših šefova i njihovih doušnika kojima nismo podobni za manipulaciju potcenjeni smo, a radili smo predano i ispunjavali sve zahteve. Svi mi ovde smo od samog početka firme i niko od nas nema ni usmenu ni pismenu opomenu za sve ove godine. Dok su na čelu kompanije bili ljudi iz Italije sve je bilo koliko-toliko bolje, njihovim odlaskom to se promenilo. Neka javnost zna da su nam bila uskraćena sva ljudska prava, ne samo nama ovde, već i onima koji su ostali na radnim mestima. Merili su nam vreme za obavljanje fizioloških potreba, od šefica smo nazivane najpogrdnijim imenima – teletabisi, izmeti, mutoše i svašta još. Ćutale smo zbog naših porodica i radile za egzistenciju. Viškom su proglasili samohrane majke, udovice, žene koje školuju decu od ove plate i sada nas šalju kući sa otpremninom dovoljnom za dva meseca života. Nikada nam se šef, ni direktor nisu obratili da pitaju kako teče proizvodnja, kako je leti raditi na 50 stepeni Celzijusovih uz poviku – Ubacite u petu brzinu. Da li se iko zapitao da li smo mi tamo mašine ili ljudska bića – rekla je ona i dodala da u Loznici bez posla ostaju 62 zaposlena.

Njena koleginica Suzana Cvejić, samohrana majka dvoje dece, koja u ’’Valiju’’ radi 12 godina, kaže da je bez ikakve opomene, bilo kakve da je loš radnik, proglašena tehnološkim viškom.

Suzana Cvejić

– Obratila sam se direktoru i rekao mi je da sam spora. Posle spontanog pobačaja u pet i po meseci mene šef vraća u proizvodnju i meri mi vreme. Bila sam tri meseca neraspoređena, što mogu da dokažem, smešteno mi je iz ličnih razloga. Umesto da budem na lakšem radnom mestu posle pobačaja nadređeni me je stavio na najgore poslove da samostalno skidam konac što rade dve žene, a ne jedna, ponižavane smo na najgori način, psihički zlostavljane, a samu su me ostavljali da radim noćnu smenu. Kakav je to zakon da majku sa dvoje dece otpustiš kao tehnološki višak bez bilo kakve opomene, da moja deca nemaju hleba. E, pa neće moći,vidimo se na sudu – poručila je ona.

Podsetimo, fabrika italijanske kompanije “Golden ledi“ u Loznici je počela sa proizvodnjom ženskih čarapa 2008. godine. Prilikom posete fabrici tadašnji ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić, rekao je da je italijanska kompanija ovde uložila više od 40 miliona evra, a da je država ovu investiciju podržala sa 3.000 evra po svakom novozaposlenom i da je za tu namenu iz NIP-a odvojeno više od 2,5 miliona evra.

izvor: Lozničke novosti , T.M.S

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top