Home » OBAVEŠTENJA » Višak zaposlenih u kompaniji Valy nije urađen po zakonu

Višak zaposlenih u kompaniji Valy nije urađen po zakonu

Program za rešavanje viška zaposlenih u kompaniji Valy doo nije urađen po zakonu. Sindikat Sloga će stati iza otpuštenih radnica i zahtevati od inspekcije rada njihov kolektivni povraćaj na posao. Pored toga zahtevaće da im kompanija isplati sve zaostale zarade i doprinose, ali i odštete zbog pretrpljenog mobinga i stresa, poručeno je sa današnje konferencije za štampu održane ispred pogona u Loznici.

Dvadesetak radnica kompanije Valy d.o.o. pogona u Loznici koje su nedavno proglašene tehnološkim viškom, zajedno sa predstavnicima sindikata Sloga okupile su se danas ispred ulaza u fabrički pogon i obratile se javnosti u vezi njihovog, kako tvrde, nezakonitog otpuštanja kroz „tehnološki višak“.

U ime otpuštenih radnica obratila se Mitra Maksimović koja je nakon 13 godina u toj kompaniji proglašena tehnološim viškom i iznela da su ona i koleginice žrtve njihovih šefova prema kojima “nisu bile podobne za manipulaciju, bile podcenjene, a radile predano”.

–  Niko od nas nema ni pismenu ni usmenu opomenu za sve ove godine rada. Dok su na čelu kompanije bili ljudi iz Italije sve je bilo koliko toliko bolje, međutim, njihovim odlaskom izgubilo se sve što zdrav um podrazumeva. Neka se zna da su nam bila uskraćena prava, ne samo nama već i onima koji su ostali na svojim radnim mestima. Merili su vreme naših fizioloških potreba. Od strane šefice smo nazivane najpogrdnijim imenima; Teletabisi, izmeti… Ćutale smo zbog naših porodica i radile za egzistenciju. Viškom su proglasili samohrane majke, udovice i žene koje školuju decu, a ostavili one od kojih imaju koristi u privatnom životu. Sada nas otpuštaju sa otpremninama koja je dovoljna za život od dva meseca.

Ona je rekla da im je ostalo da traže pravdu putem suda i zahvalila se svima na podršci, posebno Mirjani Pavić, predsednici sindikata Sloga koja ih je podržala od samog početka.

Suzana Cvejić, samohrana majka dvoje dece iznela je da je u poslednjih pet godina bila žrtva progona i mobinga jednog od šefova, posebno nakon spontanog pobačaja. Pored obilaženja njene kuće i progona po taoletu, Suzana je rekla da je njen šef zahtevao da preda i svoj pasoš direktoru Italijanu da ne bi navodno zloupotrebila bolovanje.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović je rekao da program rešavanja viška zaposlenih u kompaniji Valy doo nije urađen po zakonu.

–  Sindikat Sloga će stati iza otpuštenih radnica i zahtevati od inspekcije rada njihov kolektivni povraćaj na posao. Pored toga zahtevaće da im kompanija isplati sve zaostale zarade i doprinose, ali i odštete zbog pretrpljenog mobinga i stresa, rekao je Veselinović.

Italijanska firma Valy d.o.o. u Valjevu i Loznici, koja posluje u okviru poznate svetske kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja Golden Lady, nedavno je odlučila da tehnološkim viškom otpusti 150 radnika. U Lozničkom pogonu tehnološkim viškom je proglašeno 62 zaposlenih.

 

U nastavku pogledajte konferenciju za štampu

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/joint.unionsserbianunity/videos/1094210288054219′ width=’700′]

 

 

..

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*