Home » OBAVEŠTENJA » Otpuštanja u zdravstvu su loša nivelacija zdravstvenog sistema

Otpuštanja u zdravstvu su loša nivelacija zdravstvenog sistema

Kragujevac, 26. jul 2015.- Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ protivi se otpuštanjima u javnom sektoru prema kome će do kraja godine 3000 zaposlenih u zdravstvu, mahom nemedicinskog osoblja dobiti otkaze.

0Protivimo se otpuštanjima, jer Srbija prema broju stanovnika u poređenju sa zemljama EU ima nedovoljan broj upošljenih lekara i medicinskih sestara.

Otpuštanjima nemedicinskog osoblja se neće reformisati ili poboljšati srpski zdravstveni sistem.

Naprotiv, on će nakon ovoga biti sve gori i lošiji po građane, jer se ovakvim pristupom pokazuje da država nema nameru da u skladu sa svojim nacionalnim potrebama i u skladu sa normama EU zaposli potreban broj medicinskog kadra, već samo da izvrši lošu nivelaciju sadašnjeg zdravstvenog sistema, a sve u cilju smanjenja izdataka iz budžeta koji je pod kontrolom MMF i Svetske banke koji nam sprovode reformu javnog sektora.

Srbija ima mnogo ozbiljniji problem, jer godinama stagnira u razvoju zdravstvenog sistema, a sam kvalitet zdravstvene službe u različitim delovima države nije isti.

Veliki broj stanovnika Srbije u poslednje dve decenije sve više oboleva, prerano umire ili biva onesposobljeno usled bolesti i povreda koje su većinom preventabilne prirode i koje se mogu ukloniti na vreme blagovremenom dijagnostikom i prevencijom.

Dakle, nije višak nemedicinsko osoblje, ili spremačice, kako se tvrdi i nameće javnosti, već nama nedostaju zdravstveni radnici: medicinske sestre, doktori i specijalisti koji su sada na evidencijama Nacionalne službe zapošljavanja.

Samo pozitivnom nivelacijom, koja znači dodatno upošljavanje i uz odgovarajuće zarade može se doći do opšteg poboljšanja srpskog zdravstvenog sistema i zdravlja celokupne nacije.

U suprotnom, vrlo brzo se kao država možemo suočiti sa nedostatkom kvalitetno obučenog medicinskog osoblja, koje se sada sve češće odlučuje na odlazak iz Srbije, i to mahom u zemlje zapadne Evrope, gde im je struka plaćenija i cenjenija nego kod nas.

Predsednik GSZISZ „Sloga“

Predrag Đurić,

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*