Home » OBAVEŠTENJA » Sezonska radna snaga u Srbiji nije zaštićena postojećim zakonima

Sezonska radna snaga u Srbiji nije zaštićena postojećim zakonima

Izvor: „Novosti dana“, Radio Beograd 1, 25. jul 2015.Visoke temperature nisu jedina nevolja koja prati sezonske radnike u poljoprivredi i građevinarstvu u Srbiji.

Radio-Beograd-LogoU sindikatima tvrde da su ti radnici uglavnom zaposleni na crno i bez ikakvih prava.

Osnovni problem je nedosledno poštovanje tih zakona koji štite te građane kroz ugovore o privremeno i povremenim poslovima.

Sezonska radna snaga u Srbiji nije zaštićena postojećim zakonima, rekao je za emisiju „Novosti dana“, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

„Na ovim visokim temperaturama je teško raditi bilo šta. Ljudi rade bukvalno do iscrpljivanja, i to je nešto što bi država trebala da reši. Ne, parcijalno kada se to pitanje potegne u medijima, pa da onda reaguju i pošalju nekog na adresu ko će to da proveri, kazni ili natera nekog da prijavi radnike. To mora da bude problem kojim će se svi baviti“, istakao je čelnik Sloge i naveo neke od pozitivnih primera iz okruženja.

Više o ovome poslušajte u nastavku, u prilogu novinara Radio Beograda Ivana Jovanovića, gde su o ovoj temi govorili čelnici dva sindikata, Željko Veselinović iz Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i Dragan Zarubica iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi.

 

Srbija nema zvanične podatake o sezonskoj radnoj snazi, a sindikati tvrde da poboljšanja neće biti dok se na najmanju moguću meru ne svede siva ekonomija. Procenjeno je da u našem bruto domaćem proizvodu sezonci učestvuje sa više od 30 odsto.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*