Home » OBAVEŠTENJA » Otpočelo kolektivno pregovaranje u Filip Morisu
Otpočelo kolektivno pregovaranje u Filip Morisu

Otpočelo kolektivno pregovaranje u Filip Morisu

Reprezentativni sindikati u kompaniji Filip Moris, među njima i “Sindikat Sloga PMI”, otpočeli su proces kolektivnog pregovaranja kod poslodavca radi zaključenja Kolektivnog ugovora, kojim će se utvrditi prava ali i obaveze, između sindikata i poslodavca.

Ispred sindikata Sloga pregovore vrše Milan Kostov sa svojim saradnicima iz Glavnog odbora „Sloga PMI“, a u timu su i predsednik Sloge Željko Veselinović i potpredsednik Predrag Đurić.

Stručni konsultant Sloge za analizu pregovaračkih mogućnosti je Dušan Nikezić, član našeg sindikata i konsultant u kolektivnom pregovaranju.

Kolektivni ugovor (KU) je pisani sporazum između radnika, koje predstavlja sindikat, i poslodavca, i njime se regulišu pitanja iz područja radnih odnosa.

KU ima pravnu snagu, odnosno predstavlja sam izvor radnih prava i obostranih obaveza.

U praksi to znači da radnici, ako nisu organizovani u sindikat, ne mogu sklopiti kolektivni ugovor i imati bolja i veća prava.

Kolektivnim ugovorom se uređuju plate i druga materijalna i nematerijalna pitanja, radno vreme, organizacija rada, odmori, slobodni dani, zaštita na radu, stručno usavršavnje i druga radna i socijalna prava, kao i mehanizmi zaštite tih prava.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Comments are closed.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top