Home » OBAVEŠTENJA » Sloga gost na šestoj Tekstilijadi u Štipu

Sloga gost na šestoj Tekstilijadi u Štipu

“Plata za život, a ne za preživljavanje, sada i odmah“ moto je šeste tekstilne manifestacije održane u Štipu (Severna Makedonija), od 6. do 8. oktobra, koju je organizovalo štipsko udruženje za zaštitu radnih prava „Glasen Tekstil“.

U ovom događaju, gosti su bili i predstavnici USS Sloga, predsednik sindikata  Željko Veselinović i član GO Goran Trifunović.

Cilj okupljanja je motivacija i podsticanje radnica i radnika da budu aktivni u unapređenju njihovih prava, posebno o zaradi, što je ove godine bio moto šestog po redu Festivala tekstila koju su podržale mnoge organizacije, poput: Olof Palmea , International Centra iz Švedske,  Fondacije (The Kvinna till Kvinna) i Švedske Agencije za internacionalni razvoj i saradnju (Sida).

Predsednica Kristina Ampeva rekla je da je cilj manifestacije otvaranje tema na lokalnom i nacionalnom nivou, kroz kulturu, umetnost i debate, sklapanje partnerstava za pokretanje socijalnog dijaloga o aktuelnim temama koje se tiču ​​radnika, a posebno mladih.

Prilog: TV Telma

Sindikati i nevladine organizacije u Evropi i na Balkanu, u kriznim uslovima, od vlasti traže platu za život, a ne minimalnu platu, rekla je Kristina Ampeva iz „Glasen tekstila“.

Prošlogodišnji proračuni za platu za život pokazuju da je za četvoročlanu porodicu iznosila oko 52.000 denara. Ovdje se obračunavaju svi računi, troškovi hrane, odeće, zdravlja, kulture, ali i 10 posto za rešavanje nepredviđenih porodičnih problema. Građani Makedonije će krajem meseca saznati kolika im je „životna plata“, uz dvocifrenu inflaciju za ovu godinu.

Mreža „Clean Close“ je već zatražila od Veća Evrope i međunarodnih institucija da razgovaraju o „životnoj plati“ građana koji su članovi EU. Reč je o potpuno novom konceptu, koji bi trebao povećati plate radnika u privatnom i javnom sektoru.

Organizacija „Glasen Tekstilets“ pozvala je makedonske sindikate i nevladine organizacije da potpišu deklaraciju o „Plati za život“, koja će biti predstavljena predstavnicima vlasti Severne Makedonije, na Tekstilijadi.

Upravo to je bio glavni događaj – potpisivanje deklaracije o “Plati za pristojan zivot”, slično po ugledu na Srbiju gde smo i mi jedni od potpisnika.

Deklaraciju je potpisalo više NVO i sindikata iz Republike Severne Makedonije.

Koliko je ovo bio važan događaj govori i to što je skup otvorio gradonačelnik Štipa Ivan Jordanov, a bila je prisutna i ministarka za rad i socijalna pitanja Severne Makedonije, Jovana Trančevska,  sa kojima su Veselinović i Trifunović imali prilike da razgovaraju, posebno o aktuelnoj radničkoj problematici u obe zemlje.

Takođe, pored njih učešće su uzeli i drugi državni funkcioneri, ali i predstavnici poslodavačkih organizacija.

Tokom održavanja manifestacije održane su brojne konferencije, debate i izložbe.

Veliku zahvalnost na srdačnom prijemu i sjajnoj organizaciji dugujemo Kristini i Denisu Ampevu, osnivačima i predstavnicima „Glasen Tekstil“ u RSM.

U prilogu i video prilog TV Štip o događaju, gde se može videti i izlaganje našeg predsednika Željka Veselinovića

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.
Skip to content