Home » OBAVEŠTENJA » Otkazi u niškom Žitopeku

Otkazi u niškom Žitopeku

130 radnika niške pekarske industrije „Žitopek“ uskoro bi moglo ostati bez posla nakon što ih je slovenačka kompanija “Don Don” proglasila tehnološkim viškom, upozorava Sindikat Sloga Žitopek.

Niš, 06. avgust 2014. godine Iako je Aleš Mozetič, vlasnik slovenačke kompanije “Don Don” koja širom Srbije već poseduje sedam pekarskih industrija, prilikom nedavne kupovine i preuzimanja većinskog paketa akcija niške pekarske industrije „Žitopek“, rekao da će prilikom revitalizacije zadržati broj zaposlenih u okvirima od 250 do 300 radnika, to se nije dogodilo.

Prema Predlogu programa za rešavanje viška zaposlenih i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji koji  je dostavljen reprezentativnom Sindikatu Sloga Žitopek, od ukupno trenutno 350 radnika, 130 je proglašeno tehnološkim viškom, a oko 60 zaposlenih bi trebalo da bude ustupljeno drugoj firmi na “lizing”, u konkretnom slučaju kraljevačkoj firmi Logistik PB.

“Ne možemo da prihvatimo taj Predlog, zato što on nije donet u skladu sa Zakonom o radu na koji su se oni pozvali odmah nakon njegovog stupanja na snagu jer su ga i sami prekršili.”, rekao je Predrag Banković, predsednik Sindikata Sloga u Žitopeku.

Prema Bankoviću, zakon je prekršen u članu 3, gde stoji da je poslodavac u obavezi da se konsultuje sa reprezentativnim sindikatima, pristupi pregovorima za zaključenje kolektivnog ugovora i ne može samostalno Pravilnikom o radu da uredi prava i obaveze iz radnog odnosa, a samim tim i da donese Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta bez konsultacija sa reprezentativnim sindikatima.

“Zbog novonastale sitacije iniciraćemo hitno sazivanje Odbora za kolektivno pregovaranje u čijem su sastavu četiri reprezentativna sindikata u Žitopeku,  na kome ćemo doneti odluku sa ciljem pokretanja niza aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi zaštitili radnike od budućeg otkaza na osnovu jednostrane odluke poslovodstva Žitopeka”, rekao je on.

Inače, prema programu revitalizacije Žitopeka, od strane Mozetiča je nedavno najavljeno ulaganje od 1,5 miliona evra u najmoderniju opremu i remont starih peći, međutim, ugašena je proizvodnja peciva koja će se ubuduće dovoziti u Niš iz drugih firmi u vlasništvu slovenačke kompanije.

Žitopek je i dalje najveći proizvođač hleba kao osnovne životne namirnice u ovom delu Srbije, a pored slovenačke kompanije “Don Don“ koja u vlasništvu ima blizu 50,7 odsto akcija, blizu 9 odsto je u vlasništvu kompanije Jovice Stefanovića – Ninija, dok je ostatak u vlasništvu malih akcionara.

Info Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content