Home » OBAVEŠTENJA » Čestitka povodom Dana rudara

Čestitka povodom Dana rudara

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“  Željko Veselinović  u ime sindikata uputio je danas čestitku svim rudarima i njihovim porodicama povodom 6. avgusta – Dana rudara u Srbiji.

U ime sindikata  i u svoje lično ime čestitam Vam najveći rudarski praznik, 6. avgust – Dan rudara Srbije.

rudari

Ne kaže se džaba – težak rudarski posao!

Želeo bih pre svega da ukažem da se ovaj praznik obeležava na osnovu sećanja na veliki rudarski štrajk, 6. avgusta 1903, kada su rudari Senjskog rudnika, koji je danas u sastavu „Rembasa“, počeli veliki  devetodnevni štrajk čiji je neposredni povod bio otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista, preteče današnjih sindikalaca.

Nakon devet dana upornog  štrajka, rudari Senjskog rudnika su izborili za  povratak na posao otpuštenih radnika, izborili za skraćeno radno vreme i besplatan olaj za osvetljenje lampi koji im se do tada naplaćivao.

I danas, na svoj dan, većina rudara radi u teškim uslovima, za male plate, strepi od posledica gašenja rudnika, zatvaranja radnih mesta i mogućim uštedama u očuvanju bezbednosti u rudnicima. Ovaj čin koji nam je ostavila istorija treba da nas pouči o tome koliko nam je važna solidarnost i sloga, ali i jak sindikalni pokret u uslovima dolazećeg i sve jačeg neoliberalnog kapitalizma.

Zato Vas sve dragi prijatelji pozivam na jačanje jedinstva i sloge kao i institucije Sindikata, kako bi smo adekvatno, brzo i  nadasve kvalitetno odgovorili na sve buduće pritiske koji se mogu očekivati u uslovima ekonomske krize i gramzivosti kapitala.

Vaš, Željko Veselinović   

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*