Home » OBAVEŠTENJA » Osnovano Udruženje građana za zaštitu radnika Arenđelovca “Radnik nije rob!”

Osnovano Udruženje građana za zaštitu radnika Arenđelovca “Radnik nije rob!”

Aranđelovac – Beograd, 10.11.2017. – Juče je u Aranđelovcu osnovano Udruženje građana za zaštitu radnika Arenđelovca “Radnik nije rob!”. Inicijatiori osnivanja udruženja su bivši radnici Ekektroporcelana i Šamota, kao i drugih propalih aranđelovačkih preduzeća.

Formiran je glavni i nadzorni odbor, a za predsednika udruženja izabran je Ivan Ivanović, bivši radnik Elektroporcelana i poverenik Sloge u tom gradu.

Osnivanju udruženja su kao gosti iz Udruženih sindikata Srbije “Sloga” prisustvovali predsednik Željko Veselinović, podpredsednik Vladimir Radosavljević i član Glavnog odbora Milenko Nikolić, Avdo Čardžić, predsednik „Radničke akcije“ iz Mladenovca i veliki prijatelj Sloge iz udruženja koje okuplja bivše radnike Keramike, Petra Drapšina i drugih mladenovačkih preduzeća.

Tu su bili i predstavnici Srpskog pokreta Dveri iz Aranđelovca, koji su radnicima i ranije pomagali i pružali podršku, kako u samom gradu, tako i u Parlamentu Srbije.

Ivanović je na samom početku skupa rekao da je cilj osnivanja udruženja okupljanje i udruživanje svih bivšh radnika propalih preduzeća, kako u gradu Aranđelovcu, tako i širom Srbije, jer je to po njemu „jedini način da bivši i od države odbačeni radnici ostanu okupljeni u borbi za svoja prava i zaostale neisplaćene zarade“.

On je posebno istakao da je to pravi model da se nastavi sa radničkom borbom i ostane u vezi sa sindikatima, posebno sa Slogom koja je do sada jedina nastavila da brine o svojim bivšim članovima i onima iz drugih sindikata čije ih je rukovodstvo ostavilo i napustilo nakon prestanka radnog odnosa i uplata sindikalne članarine.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović je u svom obraćanju rekao da je okupljanje i osnivanje udruženja radnika veoma važno za dalju radničku borbu, koji jedino radikalnim metodama mogu da se izbore za svoja prava.

On je posebno naglasio uspeh udruženja “Radnik nije rob!” iz Priboja koji su uspeli da naplate zaostali novac od države, kao i radnika Kablova iz Jagodine koji na isti način preko pravnih zastupnika Sloge vode sporove koji po njemu idu u dobrom pravcu.

Veselinović je posebno naglasio da sindikat Sloga nikad ne zaboravllja svoje bivše kolege i radnike i da će nastaviti sa svakim vidom pomoći i podrške.

Avdo Čardžić iz „Radničke akcije“ je pozdravio okupljene i ponudio svu moguću pomoć oko organizacije i saradnje između njegove i drugih organizacija u Srbiji kako bi se stvorila masovnost.

Kako je najavljeno iz novoformiranog Udruženja građana za zaštitu radnika Arenđelovca “Radnik nije rob!”, oni će učestvovati sa bliskim organizacijama na redovnim lokalnim izborima u svom gradu, koji će se održati istovremeno kada i u Beogradu.

TAMNA STRANA LOKALNE VLASTI

A kolika je briga lokalne vlasti za svoje sugrađane, prevarene radnike tranzicije, ukazuje i to da je i ova osnivačka skupština radnika zbog nerazumevanja ali i straha vlasti od najavljene masovnosti nije održana u sali Skupštine opštine Aranđelovac, već u bifeu “FK Šamot”, što je već viđeno na primeru Priboja gde je, takođe, svojevremeno vršen pritisak na vlasnika ugostiteljskog objekta u kojem je skupština prvobitno trebala biti održana, pa je mesto održavanja skupa bilo pomereno poslednjeg dana i to u objektu van grada.

Ono šta je važno je da je ipak održana i da od juče i zvanično postoji i počinje sa radom Udruženje građana za zaštitu radnika Arenđelovca “Radnik nije rob!”.

Informativna služba

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*