Home » OBAVEŠTENJA » Održana sednica Glavnog odbora USS „Sloga“

Održana sednica Glavnog odbora USS „Sloga“

Gornji Milanovac, 17. mart 2016. –  Glavni odbor (GO) Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ održao je danas u Gornjem Milanovcu redovnu sednicu na kojoj su razmatrana aktuelna pitanja u sindikatu, razrešenja i imenovanja novih članova GO, kao  i političko učešće „Sloge“ na vanrednim parlamentarnim izborima.

IMG_9682

Predsednik sindikata Željko Veselinović upoznao je na početku sednice prisutne sa svim aktivnostima vezanim za učešće sindikata u razgovorima sa predstavnicima opozicionih političkih partija, uz kraći osvrt na sve dosadašnje aktivnosti i iskustva koje je sindikat imao u političkom životu u proteklom periodu.

Veselinović je ocenio da je stekao utisak da kompletna opozicija sa kojom je sindikat imao razgovore nije shvatila ozbiljnost situacije u kojoj se danas nalazi srpski radnik, i da osim deklarativnog zalaganja za njegova prava još uvek niko od njih nije ponudio i konkretna rešanja o tome kako poboljšati njegove uslove rada i kvaliteniji život.

IMG_9736

Na sednici je istaknuto i da svetu rada u Srbiji preti nastavak ozbiljnog urušavnja stečenih prava i porasta prekarijata, radnika sa nesigurnim poslom, i to u svim sferama, s obzirom na planirane otkaze u javnom sektoru koji bi trebalo da uslede, kao i gubicima radnih mesta u preostalim preduzećima u restruktuiranju koja su u planu potpunog gašenja do 31. maja.

IMG_9766

Potpredsednik sindikata Vladimir Radosavljević je kazao da je veza sindikata i politike svuda u svetu prirodna veza, međutim, kako je rekao „u Srbiji se takav pogled  gleda sa prezirom, jer niko od političara ne želi da radnik direktno učestvuje u izradi zakona koji se njega tiču“.

Radosavljević je kazao da je sindikat imao iskrenu nameru da ima svog autentičnog predstavnika radnika u Parlamentu, ali da ta ideja nije prepoznata.

Uprkos takvom stavu Radosavljević je naglasio da je to ipak dobra ideja koja treba da ostane, bez obzira na trenutnu situaciju i neprepoznavanje njenog suštinskog karaktera.

„Imaćemo i dalje kontakte sa svima, ali u ovom trenutku mi nemamo koga da podržimo“, istakao je Radosavljević.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će svoj stav sa današnje sednice, a u vezi učešća na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima obrazložiti u sutrašnjem saopštenju za javnost.

Informativna služba.

1

IMG_9876

IMG_9810

IMG_9770

IMG_9785

IMG_9745

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*