Home » OBAVEŠTENJA » ODRŽAN ŠTRAJK UPOZORENJA U “ŽITOPEKU“

ODRŽAN ŠTRAJK UPOZORENJA U “ŽITOPEKU“

NIŠ,24. februar 2014. –  Članovi sindikata “Sloga“  u “Žitopeku” organizovali su danas u krugu preduzeća jednočasovni štrajk upozorenja zbog namere poslovodstva da ovo najveće pekarsko preduzeće na jugu Srbije uvede u stečaj.

unnamed (2)

Radnici su zatražili ukidanje minimalca, isplatu cele januarske plate do 28. februara, smenu odgovornih u Žitopeku „zbog dovođenja firme u katastrofalnu situaciju“ i početak pregovora o zaključenju kolektivnog ugovora. Ako se zahtevi ne ispune do 7. marta radnici su najavili generalni štrajk.

Odluka je doneta nakon sastanka sa odborom direktora koji je 20. februara saopštio radnicima da nisu više u mogućnosti da im isplaćuju zarade i da će za januar dobiti samo 20 odsto od minimalca zbog navodnih dugova od 420 miliona dinara i da zbog toga firma mora da ide u dokapitalizaciju ili stečaj.

Radnici „Žitopeka“ traže i da se ispita čitava privatizacija fabrike, jer je njena prvobitna vrednost procenjena na devet miliona dinara, a prodata je za dva, čime je, kako ističu sindikalci, država oštećena za sedam miliona dinara.

– Nameće nam se da protiv svoje volje pristanemo na umanjenje vrednosti cene akcije sa 1.000 na 230 dinara u korist slovenačke „DON DON“ grupe pod uslovima dokapitalizacije u kojoj bi oni bili većinski vlasnici sa 90 odsto akcija. Nećemo pristati na ucene i nameru da se kroz loše poslovanje menadžmenta i gomilanjem dugova firma uvodi u stečaj, a radnici sutra isteraju na ulicu – rekao je Dragan Mladenović, predsednik Žitopek A.D.Niš Sloga.

On objašnjava da „Žitopek“ duguje trima firmama koje su sve deo Klas grupe, koja pak ima ima 50,07 odsto akcija u “Žitopeku” dok je 40,5 odsto u vlasništvu  radnika.

Mladenović se zahvalio Udruženim sindikatima Srbije “Sloga” na dobijenoj podršci i pomoći oko realizacije štrajka da se i njihov glas čuje.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG  NIŠKE TV

Inače, Žitopek je najveći pekarski kapacitet na teritoriji Niša i šire, svojim proizvodima snabdeva potrošače u 9 opština i pokriva tržište od preko pola miliona stanovnika. Svoju proizvodnju hleba, peciva i ostalih proizvoda od brašna realizuje  u više svojih proizvodnih jedinica u Nišu i raspolaže sa preko 20  maloprodajnih objekta, vrši dostavu proizvoda do mesta prodaje svojim vozilima i pored građanstva snabdeva škole, vrtiće, bolnice i Vojsku Srbije.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG TV BELAMI

PRIREDILA: INFORMATIVNA SLUŽBA USS SLOGA

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*