Home » SAOPŠTENJA » Očuvati što više radnih mesta

Očuvati što više radnih mesta

Nadamo se da novi ministar privrede Željko Sertić dolazi sa kvalitetnim rešenjima, jasnom i ozbiljnom tržišnom analizom kako oživeti srpsku privredu, posebno za većinu preduzeća u restruktuiranju, čiji radnici ovih dana opravdano strepe od neizvesne budućnosti nakon stupanja na snagu seta sistemskih zakona kojima se poslednja društvena imovina pretače u privatnu.

Izmenom Zakona o privatizaciji i stečaju, koji je odredio rok završetka restrukturiranja onih preduzeća koja su danas u nadležnosti Agencije za privatizaciju, stvoreni su uslovi za likvidaciju mnogih preduzeća i otpuštanja mase radnika zbog nagomilanih dugova, posebno prema državi u vidu doprinosa za PIO, zdravstvo i sl.

Međutim, za dosadašnje loše upravljanje većinom tih preduzeća radnik je namanje odgovoran, te stoga od države i vlasti koja je vodi sa pravom očekuje pomoć i brigu o njemu kao socijalnom i ekonomskom biću.

U tom smislu, od novog ministra privrede očekujemo da štiti osnovni nacionalni interes, time što će se za većinu tih preduzeća pronaći pravi kupci sa namerom nastavka proizvodnje, dodatnog upošljavanja radnika, ili pronalaskom strateških partnera, kako se restrukturiranje najvećeg broja preduzeća ne bi završilo likvidacijom i napadom na njihove nekretnine.

Iskreno se nadamo da kod njega postoji ozbiljan plan o dugoročnoj strategiji privrednog razvoja, koji se bazira na ulaganjima, dugoročnim investicijama i povećanju izvoza, jer je privreda Srbije dugo bolesna i u nezavidnom stanju, uslovljena finansijskim lobijima i uvozom svega i svačega.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će u okviru socijalnog partnerstva, ukoliko uopšte  postoji iskrena zainteresovanost ponuditi budućem ministru Sertiću neka svoja rešenja, među kojima je i propisivanje obaveze javnih preduzeća da pri kupovini, npr, vozila, repromaterijala i sirovina – imaju propisanu procentualnu obavezu nabavke istih od domaćih proizvođača, što bi moglo da se uredi nekim drugim zakonima ili uredbama Vlade.

Ovim bi se rešilo pitanje i onih preduzeća koja u ovom trenutku nemaju zdravo jezgro i koja nisu predmet interesa stranog kapitala, ali bi se time sačuvala mnoga radna mesta i dala šansa razvoju srpske privrede.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*