Home » SLOGA VESTI » NOVIM ZAKONOM O RADU SE PRODUŽAVA ŽIVOT SINDIKALNE BIROKRATIJE

NOVIM ZAKONOM O RADU SE PRODUŽAVA ŽIVOT SINDIKALNE BIROKRATIJE

BEOGRAD, 4. jun 2014.godine – Izmenama postojećeg Zakona o radu najveću štetu pretrpeće radnici i država, a dobiti poslodavci i rukovodstvo reprezentativnih i birokratizovanih sindikata, nespremnih da se suoče da je vreme samoupravnog socijalizma prošlo i da su neophodne i promene u uređenju sadašnje sindikalne sfere, koja se pokazala i dokazala neefikasnom da zaštiti svet rada od sve većeg pritiska kapitala.

bureaucracy468Nakon tri i po meseca nekakvog usaglašavanja pet stavki zakona, već sada se nazire da će rezultirati unapred dogovorenim rešenjima u okviru radne grupe, predstavljanjem javnosti da time nisu u potpunosti zadovoljni ni sindikati ni poslodavci, što će Vlada iskoristiti da preseče i donese zakon po meri koju je ona unapred pripremila.

Rad Radne grupe, koju je bez legitimiteta formirala Vlada u tehničkom mandatu, od samog početka je ukazivala da će se njen rad obavljati u uskom krugu ljudi, daleko od očiju stručne javnosti i ostalih sindikata, koji po Ustavu i zakonu, ako nemaju osnova da učestvuju u samom radu Radne grupe – imaju pravo da budu upoznati sa predlogom o kome se raspravlja.

Izostankom jasne i transparentne procedure, stvoren je prostor da opravdano sumnjamo u dobre namere donošenja izmena zakona, jer sve odredbe koje se doziraju javnosti na “kašičicu” jasno ukazuju da će radnici izgubiti mnoga prava i da će ostati taoci krnjih institucija sistema koje bi trebalo da ih zaštite, i čiju je sferu najpre trebalo u potpunosti urediti i reformisati pre početka rada na zakonu.

Tema oko uređenje sindikalne scene, osnivanje sindikata i utvrđivanje reprezetativnosti na osnovu stvarnog članstva nije dirnuta, čime je oslabljena pozicija sindikalnih poverenika u preduzećima i firmama gde zastupaju članstvo, dok je sindikalnoj birokratiji u velikim centralama ostavljena mogućnost nastavka parazitiranja na bazi rente poslovnog prostora u “prisvojenom” vlasništvu, i čiji opstanak neće zavisiti od prihoda iz sindikalnih članarina radnika, što po automatizmu isključuje bilo kakav veći organizovani otpor sindikata.

Bojimo se da će ovakav odnos Vlade prema sindikatima nesumnjivo dovesti do pada poverenja u nosioce vlasti i sindikate kao zaštitnike radnika, što će podstaći radnike na samoorganizovanje i traženje prava na ulici štrajkovima, rukovodeći se izrekom “kada nepravda postane zakon, otpor postaje obaveza”.

INFORMATIVNA SLUŽBA

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*