Home » SLOGA VESTI » Novi Zakon o radu mora imati podršku svih sindikata, ocenjeno je na skupu “Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?“

Novi Zakon o radu mora imati podršku svih sindikata, ocenjeno je na skupu “Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?“

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ u okviru projekta promocije alternativnog Zakona o radu organizovali su 22. Decembra Javnu debatu “Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?“

Na debati, autori zakona, predstavnici sindikalnih centrala i resornog ministarstva imatli su priliku da iznesu svoja mišljenja i stavove o neophodnosti donošenja novog Zakona o radu, čije bi preporuke iz diskusije ble korišćene za sprovođenje i planiranje budućih zajedničkih akcija, u cilju izmene sadašnjeg Zakona o radu.

Na događaj su pozvani predstavnici najvećih sindikalnih centarala u Srbiji: Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), čiji se predstavnici nisu odazvali, UGS „Nezavisnost“, koju se odazvala i koju je je predstavljala šefica pravnog odeljenja Slađana Kiković, Dragan Milovanović iz Asocijacije nezavisnih i slobodnih sindikata Srbije (ASNS), , Dragan Matić iz Industrijskog sindikata Srbije (ISS), Novica Antić iz Vojnog sindikata i ministar Ministarstva za rad, koji se nije prisustvovao zbog, kako su naveli u dogovoru “zauzeća ministra i planiranih aktivnosti”.

Javnu debatu je otvorio i moderirao predsednik USS Sloga i narodni poslanik Željko Veselinović, koji je na samom početku pozdravio sve prisutne i iskoristio priliku da podeli priznanja organizacijama za izuzetan rad na izradi i promociji alternativnog Zakona o radu, i pojedincima koji su najviše doprineli u jačanju sindikalizma i sindikalnog pokreta.

CENTRU ZA DOSTOJANSTVEN RAD, uručeno je priznanje za doprinos i zalaganje za bolji položaj radnika u Srbiji i stručnom učešću na izmeni Zakona o radu.

Dr mario reljanović CZRS

MEĐUNARODNOM CENTRU OLOF PALME U SRBIJI za doprinos i zalaganje za bolji položaj radnika u Srbiji i jačanju sindikalnog pokreta.

Danilo Milić Olof Palme

Plaketa “DEJAN ILIĆ“ uručena Stefanu Mitroviću, predsedniku Sindikata radnika pošte Sloga, priznanje koje sindikat dodeljuje najboljim sindikalnim poverenicima,aktivistima i pojedincima u u svojim redovima, u promovisanju ideja i značaja sindikalizma u Srbiji.   

Plaketa “DEJAN ILIĆ“ uručena Stefanu Mitroviću

 

O novom, alternativnom Zakon o radu, koji su uradili eksperti radnog prava Centra za dostojanstven rad i uz podršku Olof Palme Centra u Srbiji govorio je dr. Mario Reljanović koji je dao čitavu genezu kako je uopšte došlo do ideje da se napravi jedan zakon koji bi bio po meri radnika, koji bi ispravio najveće nedostatke aktuelnog zakona i poboljšao položaj radnika u Srbiji.

Ono šta je naglašeno je da se pri izradi zakona vodilo računa o usklađenosti sa svim međunarodnim aktima i poveljama, a korišćeni su modeliteti članica Evropske unije.

O Zakonu o radu, njegovom nastanku I ideji da se promoviše govorio je i potpredsednik USS Sloga Vladimir Radosavljević koji je naglasio značaj i neophodnost donošenja novog zakona  kojim su definisani brojni sadašnji nedostaci, od načina na koji se radnik zapošljava, rada na određeno vreme i zarada, radne nedelje, zaštite trudnica i porodilja, dok je agencijsko zapošljavanje svedeno na sezonske poslove.

Vladimir radosavljević, poptpredsednik USS Sloga

O samom Zakonu o radu govorili su i gosti uz drugih sindikata; UGS, ASNS, Industrijskog, Vojnog, i novinara portal masina.rs, Marka Miletića koji su pozdravili napore USS Sloga na promovisanju zakona zbog koga su svi izrazili nadu da će morati da se zajenički podrži  kako bi se realizovao od strane vlasti.

Ovde možete pogledati celokupnu Javnu debatu

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.