Home » OBAVEŠTENJA » Novi napad na osnovna radnička prava

Novi napad na osnovna radnička prava

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović rekao je za dnevni list “Danas” da nije prihvatljivo da se sindikatima onemogućava štrajkovanje van kapija preduzeća. Veselinović je to okarakterisao kao napad na osnovna prava radničke klase.

– Svugde u Evropi možemo da vidimo sindikate koji štrajkuju na ulicama. To je potpuno normalno jer samo na taj način mogu, u određenim slučajevima, da ostvare svoje ciljeve. Tako bi moralo da bude i u Srbiji. Jer ako se sindikatima oduzme pravo da štrajkuju van preduzeća, neće moći da se ostvari solidarnost drugih radnika sa štrajkačima, do čega dolazi kada se protestuje na ulici, rekao je on.

Takođe, rekao je on, javnost neće biti na adekvatan način obaveštena o štrajku jer medijskim ekipama može da bude zabranjen ulazak u prostor preduzeća. Isto tako policija može da odbije javni skup van fabrike ili firme pod određenim obrazloženjem.

Sve to krši radnička prava i pravo na štrajk i zbog toga u Srbiji nikako ne bi trebalo da bude onemogućeno štrajkovanje van preduzeća – navodi Veselinović.

On je rekao i da zbog toga ne bi ni trebalo donositi poseban zakon o štrajku, već da se to pitanje treba rešiti sistemski u okviru zakona o radu.

Opširnije u tekstu: U Evropi može štrajk na ulici, u Srbiji ne

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*