Home » OBAVEŠTENJA » Nismo svi isti!

Nismo svi isti!

Reprezentativni sindikati, a reprezentativnost nije utvrđivana 11 godina, služe da amortizuju radničko nezadovoljstvo. Oni od države raznim kanalima dobijaju novac i to je jedan vid korupcije. Sa druge strane, država uopšte ne želi da sarađuje sa alternativnim sindikatima i oni postaju nevidljivi. Tako se gubi poverenje, pa nam radnici kažu da smo svi isti, iako nismo“, kaže Veselinović.

Beograd, 7. maj 2016. – Izvor: Novi Magazin.

Autor: Nebojša Pešić. –

Muk(a) umesto Uranka

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata “Sloga“, kaže da je našem narodu već decenijama usađeno u svest da je 1. maj dan za roštiljanje, kada se pije i jede, i da sindikati do sada nisu uspeli tu svest da promene.

“ Postoji i velika odgovornost sindikata jer se pokazalo da nismo dorasli tome da masovno organizujemo radnike. Za to postoji više razloga. Članstva je sve manje, sindikalnih organizacija sve više, a njihova saradnja nikada nije bila na nižem nivou. Državi takva situacija odgovara. Postoji sindikalna pozicija i opozicija, bez obzira na to ko sedi u Vladi. Reprezentativni sindikati, a reprezentativnost nije utvrđivana 11 godina, služe da amortizuju radničko nezadovoljstvo. Oni od države raznim kanalima dobijaju novac i to je jedan vid korupcije. Sa druge strane, država uopšte ne želi da sarađuje sa alternativnim sindikatima i oni postaju nevidljivi. Tako se gubi poverenje, pa nam radnici kažu da smo svi isti, iako nismo“, kaže Veselinović.

On smatra da je u ovom trenutku nemoguće da se sindikati ujedine i da im jedino ostaje da gledaju kako da prežive do momenta kada se ova svera bude uređivala po diktatu Evropske unije.

“O jedinstvenom sindikalnom pokretu možemo pričati tek kada EU bude naredila da sindikati moraju da budu nezavisni. To znači ukidanje plaćanja pojedinih sindikata iz državne kase i zabrana sindikalnim liderima da budu članovu u upravnim odborima. Ako preživimo, bićemo ravnopravni. Sada uopšte i ne razgovaramo“, kaže Veselinović.

Zabrana za sindikate

Neposredno uoči praznika rada ponovo je na videlo isplivao dugogodišnji problem u južnokorejskoj fabrici “Jura“, u kojoj je radnicima bio zabranjen slobodan dan za praznike. Stidljivi petnaestominutni štrajk uplašenih radnika bio je dovoljan da javnost sazna kako u ovoj kompaniji postoji najblaže rečeno mobing, a da je radnicima praktično zabranjeno ustavno pravo na sindikalno organizovanje. Inspekcije rada nije utvrdila nikakve neprevilnosti.

Željko Veselinović predsednik sindikata “Sloga“ kaže da je ova kompanija prilikom dolaska u Srbiju tražila garanciju da neće imati problema sa sindikatima.

“Pošto tu garanciju niko nije smeo da potpiše jer je protivzakonito, dobili su usmeno obećanje da im sindikati neće smetati i 10.000 evra po zaposlenom radniku koga sada plaćaju 200 evra mesečno. Onaj ko pokuša da napravi sindikalnu organizaciju dobije otkaz. Ljudi su potom tužili Juru i dobijali sporove na sudu, ali nijedan nije vraćen na posao. Sve se završilo na novčanom obeštećenju i kaznama. Sada je otkriveno i da je “Jura“ inspekciji rada doniurala automobile. Južnokorejska „Jura“ je ekstreman primer, ali ima i drugih stranih investoitora koji na ovaj ili onaj način otežavaju ili sprečavaju sindikalno organiozovanje. To su pre svega italijanske i grčke firme. Za razliku od njih u nemačkim i američkim kompanijama sasvim je drugačija praksa, a neke čak podržavaju stvaranje sindikalnih organizacija“, kaže Veselinović.

Opširnije u novom broju Novog Magazina…

 

novi_magazin-2016-05-05-korica-400

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*