Home » SLOGA U JAVNOSTI » Nikezić: Građani struju plaćaju duplo skuplje nego što tvrdi Vučić

Nikezić: Građani struju plaćaju duplo skuplje nego što tvrdi Vučić

Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, koji je član Sloge i konsultant u kolektivnom pregovaranju izjavio je da nije tačna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da struju u Srbiji građani plaćaju 41 evro po megavat-satu (MWh), već duplo više – 82 evra.

„To se lako utvrdi kada pogledate prosečan račun, na kome se jasno vidi da za potrošenih 378 kWh plaćamo 3.656 dinara. Cena je, dakle, 9,7 dinara, što je 0,08 evra za kWh, odnosno 82 evra za MWh i veća nego u nekim zemljama EU, recimo od cene u Finskoj, gde građani plaćaju 68,7 evra za MWh“, naveo je Nikezić, a prenosi SSP u saopštenju.

Ocenio je i da je evidentno da problem u EPS-u nije niska cena struje, već kako je naveo, višegodišnje nestručno i neodgovorno upravljanje, kojim je i doveden do poslovnog kolapsa i gubitka od milijardu evra godišnje.

„Zato se EPS ne može oporaviti povećanjem cena i uvozom uglja i struje, već imenovanjem profesionalnog rukovodstva i ulaganjem u eksploataciju srpskih rezervi uglja i nove proizvodne kapacitete“, poručio je Nikezić.

Podsetimo, predsednik Vučić pozvao je juče građane da štede električnu energiju, navodeći da je dan ranije uvezeno nešto više od četiri gigavata električne energije za 2,4 miliona evra.

„To znači po 530 evra po megavatsatu, a prodajemo na našem tržištu po 41 evro, to je 14 puta manje. To ne može da izdrži niko, a još je leto“, rekao je Vučić.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.