Home » PRENOSIMO » NEZAPOSLENOST JE NAJVEĆI PROBLEM MLADIH

NEZAPOSLENOST JE NAJVEĆI PROBLEM MLADIH

Beograd, 22. april 2014. – Najveći problemi mladih u Srbiji su nezaposlenost, siromaštvo i loš obrazovni sistem, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Centra za ravnomerni regionalni razvoj.

lupaIstraživanje istovremeno pokazuje da mladi najčešće prate zabavne i sportske sadržaje, a retko kulturno i informativno-političke.

U istraživanju je učestvovalo 544 učenika srednjih škola iz Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Rume, Prijepolja, Nove Varoši, Užica i Čajetine, a sa ciljem da se ispita u kojoj meri su mladi u Srbiji zadovoljni načinom sprovođenja omladinskih politika na lokalu.

Istraživanje je, kako je saopštio Centar, pokazalo da srednjoškolci u Srbiji u nedovoljnoj meri prepoznaju značaj uključivanja u rad lokalnih organizacija koje se bave pitanjima mladih

Tako je 17 odsto ispitanika izjavilo da učestvuje u makar jednom vidu formalnog omladinskog udruživanja, a među njima, dominira članstvo u učeničkim parlamentima, u lokalnim organizacijama Crvenog krsta i u radu lokalnih kancelarija za mlade.

Ispitani srednjoškolci, kako se navodi u saopštenju, najčešće prate zabavne (34,3 odsto) i sportske sadržaje (25,6 odsto) i to uglavnom na televiziji ili na Internetu, preko kojih se i najčešće informišu o dešavanjima u društvu.

Tek 15 odsto ispitanih najčešće prati sadržaje namenjene mladima, dok najmanje interesovanje pokazuju za praćenje kulturnih i informativno-političkih sadržaja (8,7 odsto).

Polovina ispitanika smatra da donosioci odluka na nacionalnom i lokalnom nivou, ne podstiču mlade da aktivnije učestvuju u društvenim dešavanjima, dok 22 odsto učesnika u istraživanju smatra da vlasti podstiču mlade ili da su ti podsticaji zadovoljavajući. Odgovor na to pitanje ne zna 29 odsto ispitanih.

Istraživanje je pokazalo i da se kancelarije za mlade u određenoj meri prepoznaju kao promoteri i zastupnici politika i aktivnosti za mlade, a najveći broj ispitanika upravo je te kancelarije prepoznao kao lokalna tela koja najviše rade na unapređenju položaja mladih.

Na drugom mestu nalaze se škole, a na poslednjem lokalne organizacije političkih partija, navodi se u istraživanju u kome se dodaje i da 16 odsto srednjoškolaca u Srbiji zna za neku aktivnost lokalne kancelarije za mlade, dok je 11 odsto njih učestvovalo u nekoj inicijativi ili aktivnosti tih organizacija.

Istraživanje koje je deo šireg projekta „Mladi – najznačajnija pokretačka snaga našeg regiona“ finansira Evropska unija, a sprovode ga Helsinški komitet za ljudska prava u Republici Srpskoj i Centar za ravnomerni regionalni razvoj.

Izvor: Tanjug

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*