Home » ОБАВЕШТЕЊА » Не желимо да штрајкујемо за директоре и менаџере
Не желимо да штрајкујемо за директоре и менаџере

Не желимо да штрајкујемо за директоре и менаџере

Београд – Врбас, 09.08.2017. –

Синдикат “Раднички Карнекс Слога” који представља 25 одсто запослених у у компанији „Карнекс“ у Врбасу, поводом одлуке синдиката „Независност“ и Самосталног синдиката у тој индустрији меса о ступању у генерални штрајк, заказан за 15. август, износи свој став.

Не желимо да штрајкујемо и трошимо енергију за директоре и менаџере који већ имају енормне плате, већ је наш предлог да би се евентуално прикљућили штрајку борба за раднике, оне који највише раде и носе производњу Карнекса.

Става смо да је главни захтев штрајкачког одбора ова два синдиката о линеарном повећању зарада од 11,3 одсто за већину запослених у Карнексу лош, будући да је послодавац раније званично обавестио све синдикате да ће са својим предлогом повећања зарада изаћи 15 септембра.

Откуд сад, месец дана раније штрајк, знају ли ти синдикати нешто што ми не знамо?

Наш захтев је конкретан, а то је: повећање зарада у нето износу за раднике са средњом и нижом стручном спремом, од 5000 до 8000 динара, што смо и изнели на одржаним састанцима почетком месеца ове године са послодавцем и штрајкачким одбором.

Поред тога, ми од послодавца тражимо и ревизију измењених уговора о раду код запослених који су оштећени након доношења Правилника о организацији и систематизацији послова, јер је великом броју њих умањен социјално економски положај. Захтевамо и омогућавање права на коришћење годишњих одмора у складу са законом и плаћање прековремених сати.

Знања ради, синдикат “Раднички Карнекс Слога” штити права 781 радника, махом извршилаца на најпрофитабилнијим по компанију и радно најтежим  пословима, који су уз то и социјално најугроженија категорија запослених у Карнексу.

Било би тотално контрапродуктивно и антираднички подржати садашњи захтев штрајкачког одбора о линеарном повећању зарада, посебно након лошег искуства у крагујевачком Фијату где су синдикати из њихове централе водили сада доказано фингирани штрајк који се завршио тоталним фијаском за крагујевачке раднике.

Информативна служба

.

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top