Home » OBAVEŠTENJA » Ne želimo da štrajkujemo za direktore i menadžere

Ne želimo da štrajkujemo za direktore i menadžere

Beograd – Vrbas, 09.08.2017. –

Sindikat “Radnički Karneks Sloga” koji predstavlja 25 odsto zaposlenih u u kompaniji „Karneks“ u Vrbasu, povodom odluke sindikata „Nezavisnost“ i Samostalnog sindikata u toj industriji mesa o stupanju u generalni štrajk, zakazan za 15. avgust, iznosi svoj stav.

Ne želimo da štrajkujemo i trošimo energiju za direktore i menadžere koji već imaju enormne plate, već je naš predlog da bi se eventualno prikljućili štrajku borba za radnike, one koji najviše rade i nose proizvodnju Karneksa.

Stava smo da je glavni zahtev štrajkačkog odbora ova dva sindikata o linearnom povećanju zarada od 11,3 odsto za većinu zaposlenih u Karneksu loš, budući da je poslodavac ranije zvanično obavestio sve sindikate da će sa svojim predlogom povećanja zarada izaći 15 septembra.

Otkud sad, mesec dana ranije štrajk, znaju li ti sindikati nešto što mi ne znamo?

Naš zahtev je konkretan, a to je: povećanje zarada u neto iznosu za radnike sa srednjom i nižom stručnom spremom, od 5000 do 8000 dinara, što smo i izneli na održanim sastancima početkom meseca ove godine sa poslodavcem i štrajkačkim odborom.

Pored toga, mi od poslodavca tražimo i reviziju izmenjenih ugovora o radu kod zaposlenih koji su oštećeni nakon donošenja Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, jer je velikom broju njih umanjen socijalno ekonomski položaj. Zahtevamo i omogućavanje prava na korišćenje godišnjih odmora u skladu sa zakonom i plaćanje prekovremenih sati.

Znanja radi, sindikat “Radnički Karneks Sloga” štiti prava 781 radnika, mahom izvršilaca na najprofitabilnijim po kompaniju i radno najtežim  poslovima, koji su uz to i socijalno najugroženija kategorija zaposlenih u Karneksu.

Bilo bi totalno kontraproduktivno i antiradnički podržati sadašnji zahtev štrajkačkog odbora o linearnom povećanju zarada, posebno nakon lošeg iskustva u kragujevačkom Fijatu gde su sindikati iz njihove centrale vodili sada dokazano fingirani štrajk koji se završio totalnim fijaskom za kragujevačke radnike.

Informativna služba

.

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*