Home » OBAVEŠTENJA » GRINFILD INVESTICIJE: Jeftina radna snaga kao magnet

GRINFILD INVESTICIJE: Jeftina radna snaga kao magnet

Beograd, 08.08.2017. –

Prema proceni engleskog Fajnenšl tajmsa, Srbija je lider u privlačenju direktnih stranih investicija u svetu. Međutim, da li je to baš tako, na koji način i prema kojim kriterijumima je ona tako visoko pozicionirana, bila je tema kojom se bavila TV N1.

Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije, toj medijskoj kući, investitore privlači niska cena rada i položaj u Evropi. Za predsednika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ nema dileme. Grinfild investicije su sramota za državu Srbiju.

Bolje da rade za male zarade, nego za nikakvu

„Naša prednost je geografija, što smo zemlja u Evropi i to što imamo nisku cenu rada.To što imamo nisku cenu rada nije toliko dobro za našu ekonomiju, ali bolje i to da makar ti zaposleni rade za male zarade, nego da nemaju nikakvu“, rekao je predsednik Unije poslodavaca, Nebojša Atanacković.

 

Investitorima sve, radnicima zakonski minimum

„Država im daje besplatno zemljište, lokalna samouprava im dovede vodu, struju, oslobođeni su raznih poreza i taksi, a pritom radnici u tim firmama rade za platu koja je minimalna, uvećana za 20 odsto, što je zakonski minimum, s obzirom da rade u smenskom radu. Tu nema ničeg pohvalnog. Kada neko kaže da smo mi prvi po grinfild investicijama, to je bukvalno sramota za državu Srbiju“, ocenio je predsednik “Sloge“, Željko Veselinović.

 

Više na: Dnevnik N1 / Beograd / 7.8.2017

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*