Home » BLOG » Ne kleči, Ljubisave!

Ne kleči, Ljubisave!

Izvor: USS „Sloga“, 26. januar 2016.

Autor: Vladimir Radosavljević.-

Svi smo grešni, i svi grešimo! Po tome se i poznaje da smo ljudi, a ne bogovi. Ali u svojoj grešnosti i grehovima nismo svi isti i ne ponašamo se isto. Časne ljude odlikuju svesnost o sopstvenim greškama i njihovo prihvatanje, odlučnost da ih ne ponove i sposobnost da se zbog njih izvine. Beščasne i bahate – ubeđivanje najpre sebe, a onda i drugih, da greške nije ni bilo, odsustvo pomisli o pokajanju, a naročito sposobnost za izvinjenjem i preuzimanjem odgovornosti za posledice greške.

Posle primera bahatosti ministra Gašića (koji je to na žalost i dalje i pored čvrstog obećanja premijera da će ga smeniti), javnost je reagovala i na krajnje neprimeren predlog ministra finansija Vujovića da svi kojima se ne sviđa način na koji ova vlada funkcioniše i zakoni koje ona predlaže mogu da odu iz zemlje. I dok je svojevremeno legenda glumišta Zoran Radmilović u ulozi kralja Ibija sličnim izjavama osvajao salve aplauza i smeha, ministar Vujović je prosto iznenađen reakcijom svih nas koji smo njegovu izjavu dočekali salvama negativnih komentara. No, bahati ministri nisu tema ovog teksta. Ja sam odavno prestao da komentarišem njihovo ponašanje, izjave, i ono što rade. Smatram da je neozbiljno njima se ozbiljno baviti. Imaju oni svoj brlog i nek se u njemu valjaju zajedno sa onima koje to interesuje..

Ovaj tekst je posvećen Ljubisavu, pravom predstavniku onih koji svojim poltronskim ponašanjem, a zarad lične koristi, one koji su na višim položajima stalno tapšu po ramenu i govore mu – što si lep, što si bezgrešan, što si pametan…

U situaciji kad je već i samom premijeru verovatno muka da ide za svojim ministrima i pere njihov prljav veš, nađe se neko od poslušnika da to umesto njega odradi. I, eto prilike za Ljubisava Orbovića da se istakne. Juče je izjavio da je zahtev za smenom ministra Vujovića neumesan jer on ima utisak da je više od polovine članova vlade na njihovoj strani. Da ne izražavam sada želju da bih voleo da znam koja je to strana koju zastupa Orbović (a jedino što znam sigurno je da nije radnička niti sindikalna), ostaje nejasno: u čemu se to više od polovine članova vlade ne slaže sa uvaženim ministrom Vujovićem? Da li u tome da NE TREBA svi mi nezadovoljni da napustimo zemlju, ili u tome da u predlogu zakona o zaradama u državnom sektoru treba da ostane i stavka: „minuli rad“? A možda ta većina članova Vlade misli upravo da bi, bar dobra većina nas, trebalo upravo što pre da ostane u zemlji, ali bukvalno? Jer što manje nas hoda po zemljinom šaru, manje i budžetskih troškova! Na kraju (a možda je bolje reći na početku i kraju svega), zar ionako nije poznato da u ovoj zemlji ništa ne zavisi ni od tog Vujovića, ni Orbovića, ni od bilo koga, nego od samog premijera?

Bilo kako bilo, Ljubisav se istakao! Iskoristio čovek još jednu priliku da klekne i u ime radnika preuzme na sebe tuđu sramotu i da se maže tuđim brljotinama. Ako, nije to njemu strano i on zna zašto plaća tu cenu. Pitanje je samo – dokle će taj i takav da predstavlja većinu radništva u ovoj zemlji?

Ali ako u njemu još ima ostataka bilo čega čovečnog i ljudskog, koje se novcima ne može platiti, ja mu poručujem: jeste, tačno je, Ljubisave! Vole naši ministri kad se ispred njih kleči. Ali nisi zbog toga ti biran od radnika da ih predstavljaš! I zato poslušaj jednom kolegu sindikalca: Ne kleči, Ljubisave! Ne kleči ako Boga znaš! Kad klekneš, sam si kriv za ono što usledi!

Vladimir Radosavljević je potpredsednik USS „Sloga“ i predsednik Sindikata industrijskih radnika Sloga (SIRS).

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*