Home » OBAVEŠTENJA » Održan protest „Novinari ne kleče“

Održan protest „Novinari ne kleče“

Izvor: Agencije, USS „Sloga“, 25. januar 2016.
Foto-video: USS „Sloga“. –

Na protestu „Novinari ne kleče“ u Beogradu, oko 200 novinara, fotoreportera i građana okupilo se ispred Vlade Srbije.

Capture

Okupljeni su nosili transparente „Novinari ne kleče“, „Prati me“, „Fotografi imaju pravo“, „Stani da te okinem rutinski, mehanički“ i „Mehaničko okidanje ili autorsko delo“.

Proglas inicijative „Novinari ne kleče“ pročitala je novinarka Balkanske regionalne mreže za istraživačko novinarstvo Jelena Veljković.

U proglasu se traži da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prestane da zastrašuje javnost i vrši pritisak na medije, kao i da prestane da komentariše istrage.

Traži se i da tužilaštvo što pre ispita navode iz prijave podnete protiv ministra Stefanovića. Dalje se traži i da se pokrene postupak protiv onih koji su, ili koji su pokušavali da prinude novinare da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali svoja radna mesta.

Inicijativa je pozvala i predsednika Vlade da održi obećanje i smeni ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki Zlatiji Labović, jer bi to pred izbor bio simboličan znak da predsednik Vlade nije saglasan sa ovakvim izjavama.

Na protestu je zatraženo i da se političari i javni funkcioneri suzdrže od pritisaka na medije.

Na protestu je zatraženo i da se ne usvoje sporne tačke iz izmena Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojima se ugrožavaju prava fotoreportera, odnosno uskraćuju njihova autorska prava.

Fotograf Zvezdan Mančić pozvao je okupljene na protestu da sutra učestvuju u protestu koji će u 12.00 biti održan ispred Skupštine Srbije kako bi se uticalo na poslanike da ne glasaju za Zakon o autorskim i srodnim pravima.

Istakao je da se ovim Zakonom degradira fotografska profesija, ali i prava građana Srbije i dodao da je neistina da je zakon potrebno promeniti jer nije u skladu sa evropskim standardima, kao i da je potpuno neshvatljivo zašto se zakon usvaja po hitnoj proceduri, kada se ona primenjuje samo u uslovima kada neki događaji ugrožavaju zdravlje građana ili bezbednost države.

Na kraju protesta karikaturista Marko Somborac svečano je presekao roze vrpcu na fotografiji „Makete smene Gašića“ i objavio fazu 1A postavljanja makete.

„Maketu su u potpunosti izradile domaće firme, a finansiraju je naši arapski prijatelji. Mi smo doneli plakat, a original će biti postavljen u zgradi Geozavoda i biće otvoren za posetioce devet dana pre roka“, rekao je Somborac.

PODRŠKA SLOGE

Protest medijskih radnika „Novinari ne kleče“ su od samog početka podržali Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, a večerašnji skup podržali su svojim prisustvom predsednik Sloge Željko Veselinović i potpredsednik Vladimir Radosavljević.

Capture

Skupu je prisustvovala i predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*