Home » OBAVEŠTENJA » NA RADARU – Vladimir Radosavljević

NA RADARU – Vladimir Radosavljević

Beograd, 24.02.2018.- Izvor: novimagazin.rs

Autor: Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga

SVETKI DAN SOCIJALNE PRAVDE

Govoriti o socijalnoj pravdi u državi u kojoj je toliko izražena socijalna nepravda, kao što je to slučaj u Srbiji, vrlo je teško. Makar i 20. februara na Svetski dan socijalne pravde.

Nije teško zbog eventualnog nabrajanja argumenata za tvrdnju da živimo u društvu izražene socijalne nepravde – takvih argumenata je i previše. Teško je zbog asocijacija koje ovo pitanje probudi u svakom normalnom čoveku koji nije sebični egocentrik, već čovek koji sasoseća sa problemima i položajem najugroženijih društvenih slojeva i grupa. Svedoci smo otvorenog ataka upravo na te grupe, kao i njihove potpune bespomoćnosti da se od takvih ataka zaštite.

Politika štednje preko leđa upravo najsiromašnijih doprinela je stvaranju sve izraženijih socijalnih razlika. U Srbiji vlastodršci neskriveno prate sve trendove koje diktira neoliberalizam – dovođenje čitavih naroda i država u potpuno zavidan položaj u odnosu na međunarodne finansijske institucije, kao i apsolutno raslojavanje društva i delovanje države u zaštiti povlašćenih ekonomskih i političkih grupa uz istovremeno unižavanje prava i sve veće siromašenje već siromašnih.

 

NOSTALGIJA ZA JUGOSLAVIJOM    

Aktuelna vlast u Srbiji je u tom smislu daleko prevazišla sve svoje prethodnike, koji takođe nisu malo učinili na uništavanju svih tekovina  vremena od drugog svetskog rata do devedesetih godina dvadesetog veka u eks Jugoslaviji. O toj prethodnoj državi možemo misliti šta hoćemo, i svakako da ni ona nije bila idealna u meri u kojoj je se većina stanovništva nostalgično seća, ali je sasvim sigurno da su neke od njenih najvećih vrednosti i tekovina bile upravo razvijena socijalna pravda i ekonomska i pravna jednakost stanovništva.

Mi nemamo ni jedan razlog da proslavljamo Svedski dan socijalne pravde, a nemamo ni moralnog prava da ga obeležavamo.

Nemamo razloge da ga proslavljamo jer je ova vlast upravo i započela, a kasnije u kontinuitetu i nastavila svoju vladavinu uskraćivanjem ili smanjenjem prava i naknada koje su imali najugroženiji: trudnice, porodilje, samohrani roditelji, staraoci dece sa posebnim potrebama, nezaposleni, mladi, naši sugrađani koji žive ispod granice siromaštva…

Našim najstarijim sunarodnicima je protivzakonito otet deo penzije i ta pljačka i dalje traje. Radni vek je produžen, uslovi za penzionisanje  su sve gori…

Šta tek reći za radnike? Bar trećina ljudi radi u tzv. crnoj ekonomiji, potpuno nezaštićeno i bez ikakvih prava. Zvanična minimalna cena rada je među najnižim u svetu, i po tom pitanju su ispred nas i Azija i dve trećine Afričkih zemalja. Oko polovine zaposlenih radi za „minimalac“ koji ne obezbeđuje ni osnovno preživljavanje. I to najveći broj kod tzv „stranih investitora“ kojima se daju naše pare da se bogate na našem znoju, naravno ne sami, već zajedno sa onima koji im to omogućavaju. Mladima je oduzeta svaka nada i perspektiva osim one da se što pre odškoluju i pobegnu bilo gde. Postajemo sve starija nacija, na pragu biološkog nestanka, što će se svakako i desiti sa ovako destimulativnom populacionom politikom. Zdravstvenu zaštitu gotovo da više i nemamo, a stanje u obrazovanju i kulturi je katastrofalno.

 

KUKAVIČLUK 

Nemamo ni moralnog prava da na bilo koji način ovaj dan obeležavamo, imajući u vidu naš kolektivni kukavičluk i nesposobnost da se suprotstavimo obespravljenju i osiromašenju.

Mirno posmatramo sopstveno propadanje, uz potpuno odsustvo solidarnosti i empatije za probleme onih koji sada gladuju, umiru od bolesti siromaštva, ostaju bez kuća, raspadnutih porodica… potpuno nesvesni da se to sa njima dešava samo malo ranije nego što će ista sudbina stići i nas same.

Na Svetski dan socijalne pravde čini mi se da je nama u Srbiji najadekvatnije da se spremamo za sahranu. Sahranu socijalne pravde, koja je u ovom društvu, lično mislim delimično zaslugom i nas samih, definitivno u smrtnom ropcu ili je već umrla!

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*