Home » OBAVEŠTENJA » Na današnji dan: Veliki radnički protest „Radnik nije rob!“
Na današnji dan: Veliki radnički protest „Radnik nije rob!“

Na današnji dan: Veliki radnički protest „Radnik nije rob!“

Na današnji dan, 10. decembra 2013. godine, Srpski sindikalni front (SSF) je održao u Beogradu veliki radnički protest pod sloganom „Radnik nije rob!“

Protest Srpskog sindikalnog fronta

Protest
Srpskog sindikalnog fronta

Okupljanje članova i simpatizera SSF počelo je oko 11 časova ispred crkve Sv. Marka u Beogradu, odakle je kolona krenula ka Skupštini Srbije, a zatim i prema zgradi Vlade u Nemanjinoj 11.

IMG_0101

Tokom protesta bilo je nekoliko obraćanje sindikalnih lidera i gostiju, a takođe je pripremljen i performans sa temom aktuelnog položaja srpskog radnika u društvu.

Velikom protestu se priključilo više sindikalnih organizacija, članica drugih sindikata koji nisu u SSF, studentskih pokreta, nevladinih organizacija, političkih stranaka leve orijentacije, edukativnih centara, kulturnih i javnih radnika.

Sa platoa ispred Crkve Svetog Marka, kolona je došla do zgrade Narodne Skupštine Srbije gde je održan performans „Dostojanstveni radnici, a ne robovi!“

IMG_1665

Okupljenima se obratlo više sindikalnih lidera, koji su upozorili na pogubni zakon kojim će radnici postati robovi gazdama.

Ispred Skupštine Srbije, okupljenima se obratio tadašnji poslanik SDU Žarko Korać, koji je jedini od poslanika imao snage i hrabrosti sa se suoči sa nezadovoljnom masom protestanata, izašao sa sednice Skupštine, i poručio da protest shvata kao izraz očajanja, i da je on opravdan.

On je, uprkos zvižducima i negodovanjem kada se pojavio, na kraju govora ispraćen velikim i gromoglasnim aplauzom i odobravanjem.

Ispred Sindikata novinara Srbije, okupljenima se obratila predsednica Dragana Čabarkapa, porukom da su „uz pomoć krupnog kapitala, tajno, pripremani medijski zakoni zbog kojih će, ako budu usvojeni, Srbija otići u medijski mrak“.

Učesnici su nakon toga u velikoj i dugoj koloni krenuli ka zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj, gde su predali svoje zahteve i održali završne govore. U nastavku možete pogledati oštar i hrabar govor Željka Veselinovića, lidera Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Protest je završen oko 14 časova, dostojanstveno i bez incidenata, a neki od medija su pokušali da ga iskarikiraju da se u Beogradu okupilo oko 1000 ljudi.

Informativna služba USS „Sloga“.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Steta za Front.Bila je to odlicno zamisljena stvar.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top