Home » OBAVEŠTENJA » Minimalac ni za litar mleka!

Minimalac ni za litar mleka!

Beograd, 11. septembar 2016. –  Udruženi sindikati Srbije “Sloga” odluku Vlade da poveća minimalac za devet dinara po radnom času vide kao nastavak kontinuiranog udara na životni standard radnika i kao meru samoreklame privrednog rasta i punjenja budžeta koji se u najvećoj meri ogleda na merama opšte štednje na zaradama koja se sprovodi pod direktnim diktatom MMF-a.

I posle ove odluke više od pola miliona zaposlenih građana, posebno onih u privatnom sektoru nastaviće da živi još bednije i siromašnije, budući da povećanje od 72 dinara dnevno za osam sati rada nije dovoljno ni za kupovinu jednog litra mleka dnevno!

Ako se u obzir uzmu i parametri da je u proteklom periodu od dve godine došlo do smanjenja zarada i penzija u javnom sektoru, ali i poskupljenja određenih životnih proizvoda i usluga, posebno mesa i struje, vidimo da je ovo još jedan pokušaj neuspešne nivelacije između realnog i imaginarnog “boljitka” koji nam se svaki dan servira putem obraćanja premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Ono šta nas kao sindikat posebno zabrinjava je pristanak reprezentativnih aktera Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, čelnika Saveza samostalnih sindikata i UGS “Nezavisnost” na aminovanje cene minimalca,  jer će to u javnosti pojačati nepoverenje prema sindikatima kao institucijama zaštite radnika, što će dovesti i do povećanja stepena eksploatacije radnika od strane poslodavaca.

Iskreno se nadamo da će unutar tih sindikata doći do preispitivanja članstva o dugogodišnjoj ulozi statiranja njihovih čelnika u nečemu što se zove socijalni dijalog i što bi trebalo da pretpostavi zaštitu interesa radnika i njihovog ekonomskog i socijalnog standarda.

 

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*