Home » OBAVEŠTENJA » Minimalac ni za litar mleka!
Minimalac ni za litar mleka!

Minimalac ni za litar mleka!

Beograd, 11. septembar 2016. –  Udruženi sindikati Srbije “Sloga” odluku Vlade da poveća minimalac za devet dinara po radnom času vide kao nastavak kontinuiranog udara na životni standard radnika i kao meru samoreklame privrednog rasta i punjenja budžeta koji se u najvećoj meri ogleda na merama opšte štednje na zaradama koja se sprovodi pod direktnim diktatom MMF-a.

I posle ove odluke više od pola miliona zaposlenih građana, posebno onih u privatnom sektoru nastaviće da živi još bednije i siromašnije, budući da povećanje od 72 dinara dnevno za osam sati rada nije dovoljno ni za kupovinu jednog litra mleka dnevno!

Ako se u obzir uzmu i parametri da je u proteklom periodu od dve godine došlo do smanjenja zarada i penzija u javnom sektoru, ali i poskupljenja određenih životnih proizvoda i usluga, posebno mesa i struje, vidimo da je ovo još jedan pokušaj neuspešne nivelacije između realnog i imaginarnog “boljitka” koji nam se svaki dan servira putem obraćanja premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Ono šta nas kao sindikat posebno zabrinjava je pristanak reprezentativnih aktera Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, čelnika Saveza samostalnih sindikata i UGS “Nezavisnost” na aminovanje cene minimalca,  jer će to u javnosti pojačati nepoverenje prema sindikatima kao institucijama zaštite radnika, što će dovesti i do povećanja stepena eksploatacije radnika od strane poslodavaca.

Iskreno se nadamo da će unutar tih sindikata doći do preispitivanja članstva o dugogodišnjoj ulozi statiranja njihovih čelnika u nečemu što se zove socijalni dijalog i što bi trebalo da pretpostavi zaštitu interesa radnika i njihovog ekonomskog i socijalnog standarda.

 

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top