Home » OBAVEŠTENJA » Vranje: Otkaz radnici zbog štrajka?

Vranje: Otkaz radnici zbog štrajka?

Izvor: V. Novosti, 9. septembar 2016.
Autor: I. M. – J. Ž. S. –

Prekovremeni rad produbio sukob radnika i rukovodstva fabrike “Geoks” u Vranju. Inspekciji rada tvrdi da se u preduzeću sve odvija u skladu sa zakonom.

NEPOTVRĐENA informacija o otkazu jednoj od radnica, oštra reakcija Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i vanredni inspekcijski nadzor, epilog su obustave rada zaposlenih u italijanskoj fabrici obuće “Geoks” u Vranju. Prva smena radnika ove fabrike u ponedeljak je stupila u štrajk nakon što ih je poslovodstvo obavestilo o obaveznom svakodnevnom prekovremenom radu od jednog sata koji im, kako tvrde radnici, neće biti plaćen.

Proizvodnja je već popodne normalizovana. Radnici nisu sindikalno organizovani, pa se okupljanje zaposlenih dogodilo spontano, a odluka o prekovremenom radu je bila samo povod.

Otpuštena radnica je navodno tokom pregovora sa poslovodstvom zamolila predstavnike italijanske kompanije da se “obustavi tortura, šikaniranje i maltretiranje radnika”, što su aplauzima podržavale njene kolege koje su prekinule proizvodnju. To joj je ozbiljno zamereno, a rešenje o otkazu dobila je dan nakon štrajka.

Sindikat “Sloga” je ukazao na to da je sve češća praksa privatnog sektora da se od radnika traži da rade prekovremeno i neplaćeno što se pravda obimom posla i rokovima.

Radnici u “Geoksu”, navodno, sada rade uobičajeno. Da li je to rezultat dogovora sa poslovodstvom ili posledica straha od daljih otpuštanja nismo saznali, a sa nadležnima u menadžmentu fabrike nismo uspeli da stupimo u kontakt.

PODRŠKA DRŽAVE

Fabrika “Geoks” je otvorena početkom ove godine. Tokom leta radnici su se žalili da trpe psihičku torturu, vređanje i da im se brani da odlaze u toalet, ali je inspekcija tada utvrdila da se proizvodnja odvija u skladu sa propisima.

Kako “Novosti” saznaju u Inspektoratu za rad, nadzorom je utvrđeno da je poslodavac 6. septembra doneo novo obaveštenje o prekovremenom radu, kojom je stavljena van snage prethodna odluka i utvrđena je samo radna subota u trajanju od osam sati i to u periodu od sedam do 15 sati.

– Inspektor rada je utvrdio da je navedeno da zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu za prekovremeni rad od 26 odsto od osnovice, a što je u skladu sa Zakonom o radu – kažu u Inspektoratu.

Po njihovom izveštaju u septembru nije bilo otkaza ugovora o radu od strane poslodavca, osim što je bilo prestanka radnog odnosa na određeno vreme i to istekom roka na koji je zasnovan.

– Što se tiče slučaja G.K., utvrđeno je da je rešenjem otkazan ugovor o radu na određeno vreme, ali je radni odnos prestao 31. avgusta – kažu u Inspektoratu.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*