Home » ОБАВЕШТЕЊА » Vranje: Otkaz radnici zbog štrajka?
Vranje: Otkaz radnici zbog štrajka?

Vranje: Otkaz radnici zbog štrajka?

Извор: В. Новости, 9. септембар 2016.
Аутор: И. М. – Ј. Ж. С. –

Прековремени рад продубио сукоб радника и руководства фабрике “Геокс” у Врању. Инспекцији рада тврди да се у предузећу све одвија у складу са законом.

НЕПОТВРЂЕНА информација о отказу једној од радница, оштра реакција Удружених синдиката Србије “Слога” и ванредни инспекцијски надзор, епилог су обуставе рада запослених у италијанској фабрици обуће “Геокс” у Врању. Прва смена радника ове фабрике у понедељак је ступила у штрајк након што их је пословодство обавестило о обавезном свакодневном прековременом раду од једног сата који им, како тврде радници, неће бити плаћен.

Производња је већ поподне нормализована. Радници нису синдикално организовани, па се окупљање запослених догодило спонтано, а одлука о прековременом раду је била само повод.

Отпуштена радница је наводно током преговора са пословодством замолила представнике италијанске компаније да се “обустави тортура, шиканирање и малтретирање радника”, што су аплаузима подржавале њене колеге које су прекинуле производњу. То јој је озбиљно замерено, а решење о отказу добила је дан након штрајка.

Синдикат “Слога” је указао на то да је све чешћа пракса приватног сектора да се од радника тражи да раде прековремено и неплаћено што се правда обимом посла и роковима.

Радници у “Геоксу”, наводно, сада раде уобичајено. Да ли је то резултат договора са пословодством или последица страха од даљих отпуштања нисмо сазнали, а са надлежнима у менаџменту фабрике нисмо успели да ступимо у контакт.

ПОДРШКА ДРЖАВЕ

Фабрика “Геокс” је отворена почетком ове године. Током лета радници су се жалили да трпе психичку тортуру, вређање и да им се брани да одлазе у тоалет, али је инспекција тада утврдила да се производња одвија у складу са прописима.

Како “Новости” сазнају у Инспекторату за рад, надзором је утврђено да је послодавац 6. септембра донео ново обавештење о прековременом раду, којом је стављена ван снаге претходна одлука и утврђена је само радна субота у трајању од осам сати и то у периоду од седам до 15 сати.

– Инспектор рада је утврдио да је наведено да запослени имају право на увећану зараду за прековремени рад од 26 одсто од основице, а што је у складу са Законом о раду – кажу у Инспекторату.

По њиховом извештају у септембру није било отказа уговора о раду од стране послодавца, осим што је било престанка радног односа на одређено време и то истеком рока на који је заснован.

– Што се тиче случаја Г.К., утврђено је да је решењем отказан уговор о раду на одређено време, али је радни однос престао 31. августа – кажу у Инспекторату.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top