Home » OBAVEŠTENJA » Međunarodna konferencija o ekonomskim politikama
Međunarodna konferencija o ekonomskim politikama

Međunarodna konferencija o ekonomskim politikama

Beograd, 28. 10. 2014. godine — U Beogradu je danas održana Međunarodna konferencija o socijalnim posledicama ekonomskih politika na Zapadnom Balkanu, a učešće u diskusiji uzeo je i Željko Veselinović predsednik „Sloge“.

2

Celodnevni skup, koji su u hotelu „Metropol“ organizovali Međunarodni centar Ulof Palme i Fondacija Fridrih Ebert, otvorili su ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp i direktor kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu, Hajnc Albert Hutmaher.

„Srbija prolazi kroz važan proces tranzicije u smislu jačanja demokratskih institucija i tržišne ekonomije, a na putu ka EU će biti veoma važna socijalna dimenzija reformi“, rekao je ambasador Asp.

1

Željko Veselinović, predsednik „Sloge“.

Podsetivši da je Švedska druga zemlja, posle Nemačke, koja daje najveći doprinos Srbiji u cilju jačanja ljudskih prava i demokratskih institucija, on je istakao da će njegova zemlja nastaviti da pruža takvu podršku u narednih sedam godina, kako je nedavno odlučila švedska vlada.

„Švedski model u poslednjim decenijama zasnivao se na kombinaciji ekonomskog razvoja i legalnih socijalnih zahteva građana“, naveo je švedski ambasador i poručio: „Spremni smo da podelimo iskustvo sa drugim zemljama“.

Primetivši da je današnja tema poznata svima koji žive u EU jer je aktuelna od početka ekonomske krize 2008, Hutmaher je ocenio da mere stroge štednje „možda nisu jedini način da se izađe iz krize pošto je njihova cena veoma visoka“.

„Treba naći ravnotežu između fiskalne stabilnosti i ulaganja u infrastrukturu da bi se postigao ekonomski rast kao ključni faktor izlaska iz krize“, ukazao je, konstatujući da Srbija prolazi kroz najzahtevniju fazu modernizacije privrede i privlačenja investicija uz povećanje zaposlenosti, što sve treba istovremeno obavljati, pri čemu se „socijalno tkivo uništava“.

Sličnog mišljenja je i Ole Ludvigson, poslanik u Evropskom parlamentu (EP) i član delegacije u parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, koji smatra da je potrebno više ulaganja da bi se privreda zemlje pokrenula.

Capture2

Pored mnogobrojnih gostiju, predstavnika iz UN, diplomatskog kora, MOR-a, poslodavačkih udruženja i Saveza samostalnih sindikata, panelu je ispred Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ prisustvovao i njen predsednik Željko Veselinović koji je uzeo učešće u diskusiji.

„U EU i EP govore samo o uštedi, bez investicija, ali mislim da nije dobro smanjivati zarade, jer to može da dovede do pada tražnje“, istakao je on govoreći na prvom panelu, posvećenom različitim pristupima ekonomskim politikama i socijalnim posledicama.

Navodeći kao primer dugogodišnji nordijski model, Ludvigson ukazuje da su Srbiji potrebni snažni sindikati, jer je to „pravi način za rešavanje problema“.

On, takođe, ocenjuje da je veoma važno da teret reformi bude ravnomerno raspodeljen na sve.

To smatra i Tomi Vajdelih, predsednik Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost, koji kaže da „svi mi – mediji, civilno društvo, političke partije, glasači – moramo da podignemo glas“ u odbranu socijalnih prava inače će, kako upozorava, doći do porasta populizma.

 Tomi Vajdelih, predsednik Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost

Tomi Vajdelih, predsednik Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost

Prema njegovim rečima, pogrešno je „takmičiti se u smanjenju zarada“ kao što čine zemlje članice EU, već je potrebno više investirati, inovirati i razvijati „ekonomiju znanja“.

On smatra da bi Srbija trebalo da se ugleda pre svega na Hrvatsku i njena iskustva kad je reč o socijalnim uticajima ekonomskih reformi, ali i na Švedsku i druge nordijske zemlje.

Govoreći o iskustvu Hrvatske, potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka za socijalnu politiku i mlade, Milanka Opačić rekla je da je njena zemlja uspela da uravnoteži uštede sa socijalnim pravima.

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka za socijalnu politiku i mlade, Milanka Opačić

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka za socijalnu politiku i mlade, Milanka Opačić

„Mi idemo na rezove, ali i dajemo vazduha ljudima. Balansiranje je izuzetno važno“, istakla je ona, navodeći kao primer jednokratni otpis dugova najsiromašnijim stanovnicima u njenoj zemlji.

U Hrvatskoj, kako je navela, usvojen je racionalni zakon o socijalnoj zaštiti, penzije nisu smanjivane, dok plate jesu, ali zanemarljivo u odnosu na druge zemlje.

Osvrnuvši se na trenutnu situaciju u Hrvatskoj, ona je ocenila da se u toj zemlji ništa nije mnogo promenilo i da EU ne može da rešava njene probleme.

„Evropa će morati da razmisli o drugim modelima. Nema ulaganja, nema zapošljavanja. Ovo je zatvoreni krug“, zaključila je Opačić.

Izvor :Tanjug

Informativna služba USS „Sloga“

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top