Home » OBAVEŠTENJA » Maćehinski odnos prema putarima
Sizifov put

Maćehinski odnos prema putarima

Beograd, 16. avgust 2015. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenjuju da se država prema domaćim putarskim preduzećima i njihovim radnicima sve više odnosi maćehinski, dok se strane kompanije favorizuju i stavljaju u povlašćeni položaj.

Sizifov put

Sizifov put

Iako mnoge srpske kompanije i preduzeća imaju odlične radnike i izuzetne reference, one se sve više angažuju kao podizvođači, poslovima na krpljenju rupa i sanaciji, a sve manje kao izvođači radova na izradi novih puteva.

Ovakav, po nama maćehinski odnos prema domaćim putarima, pored iznošenja veće količine novca iz države, dovešće i do slabljenja nacionalnih putarskih kapaciteta i mogućnosti nabavke neke ozbiljnije opreme za izgradnju puteva širom Srbije.

Imamo ozbiljnih primedbi i kada je u pitanju kontrola radnika na terenu od strane nadležnih državnih organa, jer se vrši isključivo prema domaćim firmama i njihovim radnicima, ali ne i stranim.

Naša preduzeća su non-stop na udaru kontrole, a od njihovih radnika se traži da stalno kod sebe u džepovima imaju ugovore o radu, dok u stranim kompanijama, poput onih iz Azarbejđana i Kine to izgleda nije obavezno, niti se kod njih vrše ozbiljne kontrole.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će upravo zbog toga, a na zahtev putarskih sindikata, izdvojiti te sindikate iz Sindikata industrijskih radnika Srbije (SIRS) i osnovati Granski sindikat putara „Sloga“, kako bi se putari što bolje među sobom uvezali i zajednički efikasnije delovali u ostvarivanju svojih prava.

 

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*