Home » OBAVEŠTENJA » Predsednik Sloge u poseti kolegama Preduzeća za puteve Valjevo

Predsednik Sloge u poseti kolegama Preduzeća za puteve Valjevo

Beograd, 15. avgust 2015. – Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović sa saradnicima obišao je krajem sedmice kolege u Preduzeću za puteve Valjevo koje zapošljava oko 400 radnika.

On je prilikom posete razgovarao sa predsednikom sindikata „Sloga“ Branislavom Panićem i potpredsednicom Snežanom Stojišić, inače većinskog sindikata u Preduzeću za puteve „Valjevo“ AD, koji su ga informisali o trenutnom stanju i položaju zaposlenih.

1

Složno!

Prvi čovek Sloge je nakon razgovora sa kolegama i radnicima rekao da nosi pozitivne utiske i da su putari zadovoljni koliko mogu da budu s obzirom na situaciju u celoj državi, da imaju potpisan kolektivni ugovor i da redovno primaju zarade.

On je, međutim, ocenio da bi situacija bila mnogo bolja da se država prema domaćim putarima ne odnosi maćehinski i da se ne favorizuju strane kompanije angažovane na izradnji novih puteva, poput radova na Koridoru 11 od Ljiga do Preljine.

Takođe, kada je u pitanju kontrola radnika od strane inspekcije, Veselinović je ukazao i na mnoge nelogičnosti koje se od strane države i njenih institucija primenjuju isključivo prema domaćim firmama, ali ne i stranim.

„Naša preduzeća su non – stop na udaru kontrole, a od radnika se traži da stalno kod sebe po džepovima imaju ugovore o radu, dok u stranim preduzećima, poput onih iz Azarbejđana i Kine to nije obavezno – niti se u tim kompanijama vrše ozbiljne kontrole“- ističe čelnik Sloge.

Veselinović je obišao i članstvo – radnike koji rade na visokim temperaturama i ocenio da se tu sada više vodi računa o preporukama za rad u ekstremnim uslovima i na visokim temperaturama.

On je, između ostalog, najavio i plan o osnivanju Granskog sindikata putara Sloga, kako bi se što bolje uvezali putarski sindikati i zajednički delovalo u ostvarivanju svojih prava.

Poseta čelnika Udruženih sindikata „Sloga“ Valjevu organizovana je u okviru planskih aktivnosti sindikata za 2015. godinu, a tokom posete on je obišao i Holding korporaciju „Krušik“ a. d  u kojoj radi oko 1380 radnika.

 

Informativna služba

 

Preduzeće za puteve „Valjevo“ AD postoji od 1962 godine, gradi i održava magistralne i regionalne saobraćajnice, većinom na teritoriji zapadne Srbije, a svojom delatnošću pokriva mrežu puteva u ukupnoj dužini od oko 1500 kilometara.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*