Home » OBAVEŠTENJA » LOŠ KOLEKTIVNI UGOVOR ZA POLICIJU!
Табела поређења преузета са сајта ПСС

LOŠ KOLEKTIVNI UGOVOR ZA POLICIJU!

Beograd, 11. februar 2015. — Poseban kolektivni ugovor (PKU) koji je danas potpisan za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova je loš po zaposlene i jedino je dobar Vladi Srbije koja insistira na merama štednje i  rukovodstvu sindikata potpisnika.

Tabela poređenja preuzeta sa sajta PSS

Tabela poređenja preuzeta sa sajta PSS

Kolektivni ugovor je lošiji u odnosu na predhodni, jer su dodatno umanjena neka prava zaposlenih u MUP-u u odnosu na druge zaposlene u državnim preeduzećima, poput onih u Poštama Srbije ili Elektroprivrede.

Prosto je neverovatno da Ugovorom za policijske službenike nije predviđen regres, topli obrok i troškovi putovanja na posao i sa posla, što će bojimo se samo produbiti nezadovoljstvo zaposlenih i pospešiti korupciju u Ministarstvu. Posebno smo nezadovoljni što nema Akta o proceni rizika na radnom mestu, uprkos dugogodišnjim obećanjima nadležnih da će on biti donet.

S druge strane, ovakav PKU odgovara samo sindikalnoj reprezentativnoj birokratiji koja će nastaviti da koristi „privilegije“ u vidu plaćenog odsustva za svoje rukovodstvo, upotrebu službenih vozila za sindikalni rad i besplatno gorivo na teret svih zaposlenih što je i regulisano samim ugovorom.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i predsednik Nezavisnog sindikata policije (NSP) Velimir Lukić potpisali su danas novi Poseban kolektivni ugovor.

Stefanović je, kako se navodi u saopštenju MUP, rekao nakon potpisivanja da je time ostvaren veliki napredak u odnosu na dosadašnju situaciju, dok je predsednik NSP Velimir Lukić istakao da su potpisivanjem ozvaničena veća prava policijskih službenika.

Sindikat policije Sloga pozdravlja odluku Policijskog sindikata Srbije (PSS), jednog od dva reprezentativna sindikata u Ministarstvu unutrašnjih poslova koji je dan ranije doneo odluku da kao drugi reprezentativni sindikat ne učestvuju u njegovom potpisivanju, smatrajući takođe da je nepovoljan po većinu zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Sindikat policije Sloga

Pavle Heđeši, glavni poverenik

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*