Home » SLOGA U JAVNOSTI » Konobari nisu krivi

Konobari nisu krivi

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ objavili su saopštenje za javnost u kome su zatražili od komunalne milicije „da iz bilo kakvog sankcionisanja na takozvanim „korona žurkama“ u ugostiteljskim objektima izuzmu zaposlene konobare, kuvare i drugo osoblje, jer su oni primorani da rade zbog straha od gubitka posla“.

 

Gojko Vlaović, izvor fotografije, fb profil autora

Stav te sindikalne organizacije po tom konkretnom pitanju apsolutno je ispravan i pravedan. Potpuno je jasno da zaposleni u ugostiteljskim objektima nisu u mogućnosti da svom gazdi, koji je odlučio da krši zakon i ugrožava zdravlje ljudi, saopšte da u tome neće da učestvuju.

Na papiru oni imaju mogućnost da odbiju međutim u praksi to može da znači da će im gazda nezadovoljan zbog toga uručiti otkaz, smanjiti platu ili ih izložiti mobingu na poslu.

Jednostavno, radnici nisu ti koji donose odluke u privatnim lokalima već gazde pa je sasvim logično da ni krivična odgovornost ne treba da bude na njima. Poseban problem je što je zaposleni, zabrinut za svoju egzistenciju, prinuđen da radi na „korona žurkama“ čak i ako se plaši da tako može da bude zaražen. Sa druge strane, ako odbije da radi može da ostane bez radnog mesta čime će sigurno ugroziti svoju egzistenciju. Ostati bez posla u uslovima epidemije korona virusa je nešto najgore što može da snađe čoveka koji živi od svog rada.

Ne znam da li je komunalna milicija dosad kažnjavala zaposlene u ugostiteljskim objektima koji su radili u nedozvoljeno vreme ili su sankcije trpeli samo vlasnici lokala. U „Slogi“ kažu da im se dosad niko nije javio sa takvom pričom. Međutim, mogućnost da osoblje ugostiteljskog objekta bude kažnjeno zbog rada lokala u nedozvoljeno vreme postoji. Primera radi, zbog nenošenja maske. I u tom slučaju trebalo bi znati da taj koji odlučuje da li će na „korona žurci“ osoblje nositi maske nisu zaposleni već vlasnik koji organizovanjem takvog skupa krši zakon i propisane epidemiološke mere. Gazda može da pomisli da će se gosti loše osećati ako vide konobare sa maskama i da naredi da niko ne sme da ih nosi.

Tokom epidemije korona virusa mere koje donose nadležni u cilju zaštite zdravlja građana treba strogo poštovati. Ko ih krši treba ga rigorozno kazniti. U konkretnom slučaju, kada je reč o „korona žurkama“ to su vlasnici prostora kao i gosti koji su znajući da je to zabranjeno došli na događaj. Radnici tu nisu bili svojom voljom tako da nisu krivi i njih ne treba kažnjavati. Nadležni bi posebno strogo trebalo da kažnjavaju gazde lokala koji kroše propisane epidemiološke mere jer na taj način ugrožavaju, između ostalih, i zdravlje svojih zaposlenih. Naravno, kada je reč o „korona žurkama“ koje se organizuju po podrumima, skladištima, privatnim kućama sa bazenima i drugim sličnim mestima, treba primerno kazniti sve prisutne.

danas.rs, Gojko Vlaović 

Autor je novinar dnevnog lista Danas

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*