Home » OBAVEŠTENJA » Predsednik Sloge u kikindskoj Tisi dobio otkaz

Predsednik Sloge u kikindskoj Tisi dobio otkaz

Saši Aleksiću, predsedniku sindikata “Sloga Tisza Automotive“ pogona u Kikindi posle suspenzije i četiri disciplinska postupka uručen je otkaz ugovora o radu uz obrazloženje da je povredio radnu obavezu iznošenjem neistina o poslodavcu.

Aleksić je pod suspenzijom bio od novembra 2020. godine jer je tada izneo u javnost da rukovodioci kadrovske službe pogon Kikinda vrše nezakonit pritisak na članstvo i nezakonito uzimaju izjave u vezi rada sindikata.

Njemu se, pored toga, stavljao na teret da je suprotno kolektivnom ugovoru u kompaniji gostovao na onlajn tribini koja se bavila radničkim pravima, uslovima rada u društvenom i privatnom sektoru i delio objave nezadovoljnih radnika/ca na fejzbuk profilu i stranici.

Poseban nonsens je stavljanje na teret prenošenje saopštenja centrale Sloge u kojem je kompanija oštro kritikovana zbog pritiska na predstavnike sindikata i gde je upućen apel  državi i njenim institucijama da zaštite radnike kod stranih poslodavaca.

Ovim je progon predstavnika našeg sindikata dobio višu dimenziju, ali ne i epilog, jer pravni tim sindikata priprema tužbe, krivične prijave i zahtev Inspekciji rada za vraćanje Aleksića na posao.

O nezakonitom i montiranom otkazu kroz disciplinske postupke obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne institucije koje se bave pravima radnika, prijateljske sindikate u Evropskom parlamentu radi podrške, centralu Tise i ambasadu države iz koje potiče.

U Beogradu 17.03.2021.godine

 Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*