Home » OBAVEŠTENJA » Kolektivni ugovor u Krušiku potpisan pod pritiskom

Kolektivni ugovor u Krušiku potpisan pod pritiskom

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” sa žaljenjem obaveštavaju javnost da je kolektivni ugovor u Krušiku potpisan u napetoj atmosferi sa nezapamćenim pritiscima na sve predstavnike četiri sindikata, među kojima i Sloga čiji je Odbor tesnom većinom pristao da se ugovor potpiše.

Ceo proces pregovoranja rađen je u tajnosti sa konstatnim pritiscima na učesnike pregovaranja, predstavnike sindikata kojima je onemogućeno da u proces uključe profesionalna lica iz svojih sindikalnih centrala radi pružanja pomoći.

Prisustvo pregovaranju nije omogućeno ni predsedniku Sloge Željku Veselinoviću, a u toku samih pregovora jednom od sindikata (Nezavisnost) je čak i oduzeta reprezentativnost.

Takavi postupci rukovodstva Krušika predstavljaju nonsens koji se do sada u praksi nigde nije događao, da sindikalne kolege iz republičkih ili granskih sindikata ne mogu učestvovati u procesu kolektivnog pregovaranja, što dokazuje da je postojala namera da se potpiše loš kolektivni ugovor po zaposlene.

Što se tiče samih odredbi iz kolektivnog ugovora oni su mnogo nepovoljniji za radnike nego prethodni, jer je suma novca za zarade smanjena sa 35 miliona evra na 27 miliona evra godišnje. Smanjen je regres, topli obrok, ukinuti posebni uslovi rada i plata je smanjena za više od 80 posto zaposlenih, dok je manjem delu zaposlenih, među kojima je menadžment zarada povećana za oko 10 procenata.

Sindikatima je obećano da će određene odredbe koje se odnose na zarade i posebne uslove rada biti na stolu ponovo za tri meseca kada određene institucije budu izvršile pregled radnih mesta sa posebnim uslovima rada.

U Krušiku trenutno radi oko 2800 radnika od čega je gotovo 2000 po ugovoru na određeno vreme. Njih oko 500 u poslednjih godinu dana nije dobilo produženje ugovora, a procene su da je još oko 800 radnika višak.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović stava je da je svestan da je fabrika u problemu i da nema posla na tržištu, ali i da je Krušik opljačkan od strane trgovaca i preprodavaca oružjem, o čemu se sve manje govori. On je takođe izneo ozbiljan problem oko kriterijuma ugovora o radu i prakse koja se i dalje dešava da odbojkašice sa Uba i drugi partijski upošljenici dolaze na posao u 7, a u 8 sati već odlaze sa posla da bi trenirali ili igrali utakmice u klubovima koji nemaju veze sa fabrikom. Pritom, rekao je on, Krušik im za to plaća punu zaradu i putne troškove, dok se samohranim majkama ne produžavaju ugovori.

Željko Veselinović

Da je rukovodstvo firme bilo spremno da pošteno odradi taj proces i odupre se partijskim pritiscima, ja bih to prvi podržao sve njihove predloge oko spašavanja fabrike i pristao na sve uslove. Ovako, nastavlja Veselinović, ostaje gorak ukus da kolektivni ugovor nije odrađen pošteno. Za tri meseca kada se ponovo bude pregovaralo ja ću lično, a ovo nema veze sa predstavnicima sindikata u Krusiku – tražiti da se reši i status uzbunjivača Aleksandra Obradovica koji je već više od godinu dana potpuno nezakonito suspendovan i tražiću njegov povratak na posao.

Predsednik sindikata Sloga u Krušiku Zoran Lazić rekao je da je ugovor potpisan u teškim uslovima po preduzeće nakon dva meseca razgovora i pregovoranja.

Zoran Lazić

– Imajuci u vidu u kakvom se trenutnom stanju naše preduzeće nalazi i da nisu maksimalno upošljeni svi kapaciteti zbog nedovoljno ugovorenog posla i kašnjenja repromaterijala i elemenata od kooperanata, smatram da je u ovom trenutku izvučen maksimum. Kao sindikat uvek smatramo da se treba boriti za još bolje uslove pa samim tim smo neke ključne tačke aneksirali na tri meseca i očekujemo bolje rezultate.

 

Informativna služba

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*