Home » OBAVEŠTENJA » Ko i kako postaje tehnološki višak u Valiju?

Ko i kako postaje tehnološki višak u Valiju?

Siguran posao odavno zvuči samo kao floskula. Međutim, šta ako kao samohrani roditelj bez predhodne opomene dobijete otkaz? Baš takav scenario počeo je da se piše u italijanskoj kompaniji Vali koja ima pogone u Loznici i Valjevu u kojima je najviše zaposlenih žena.

Prema nezvaničnim informacijama oko 150 radnika Valija proglasiće se tehnološkim viškom.

Do sada su rešenja o prekidu radnog odnosa uručena i samohranim majkama i udovicama.

Kako su se i zašto upravo one našle na tom spisku, u jutarnjem programu „Nove S“ govorila je Mara Marinković, samohrana majka dvoje dece koja više od 15 godina radi u toj kompaniji.

–    Mi smo u utorak, 26. oktobra, potpuno direktno, bez predhodnog obaveštenja, pozvani od strane šefa da stanemo pored vrata, jer imamo razgovor u vezi otkaza. Nakon toga smo imali razgovor sa čelnim ljudima kompanije i biroa.

Kao razlog za otpuštanje, rekla je Mira, navodili su globalnu krizu i nedostatak poslova uz obećanje da će nas vratiti kada se stanje popravi.

–   Smatram da to nije dobro i da smo trebali da budemo predhodno obavešteni. Posebno je problematično što su u najvećem broju otpuštani članovi sindikata.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović je rekao da samohrana majka nije mogla dobiti otkaz po svim kriterijumima, jer pri rešavanju problema viška zaposlenih se uvek uzima u obzir socijalna kategorija zaposlenih, koju su oni potpuno izbacili iz vida.

Veselinović je takođe izrazio ozbiljnu sumnju da se radi isključivo o otpuštanju članova sindikata Sloga, jer su počeli da postavljaju veoma ozbiljna pitanja poslodavcu o njihovim pravima. On je takođe naglasio da je italijanski poslodavac bio u obavezi da predhodno najavi da će doći do otpuštanja radnika i da o tome obavesti sindikat.

–   Naš sindikat, koji je relativno novi, iako brojniji od drugog reprezentativnog sindikata – nije dobio nikakve informacije, dok je taj drugi sindikat, konkretno UGS Nezavisnost, učestovao u programu rešavanja viška zaposlenih, ali nikoga od radnika nije obavestio da će biti otpuštanja.

Opširnije u nastavku „Reč jutra“ na Novoj S …

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content