Home » PRENOSIMO » KLJUČA BOSANSKI RADNIČKI LONAC

KLJUČA BOSANSKI RADNIČKI LONAC

23. jul 2015. – Vlada Federalne BiH utvrdila je danas u Mostaru Predlog zakona o radu, čije donošenje od vlasti u BiH već nekoliko godina traži Međunarodni monetarni fond /MMF/ kao uslov za novi kreditni aranžman, a kome se protive svi sindikati radnika. O zakonu će se odlučivati već na prvoj narednoj sednici.

0Iz Vlade FBiH je saopšteno se Predlogom zakona o radu domaći propisi harmonizuju sa zakonodavstvom EU i evropskim principima i standardima, pre svega kada je reč o organizaciji radnog vremena, poboljšanju bezbednosti i zdravlja na poslu trudnica, porodilja i dojilja.

Iz Vlade ističu da novi predlog zakona ima za cilj zaštitu zaposlenih i lica koja traže posao od svakog oblika diskriminacije.

Sindikati su najavili da će, ako ne budu uvaženi njihovi zahtevi, organizovati masovne proteste ispred Parlamenta FBiH koji bi o Nacrtu zakona o radu trebao odlučivati već na prvoj narednoj sednici.

Oni su ranije poručili i zapretili da će, ukoliko se desi da novi zakon bude usvojen bez saglasnosti sindikata, biti primorani da radikalnim merama na području cele Bosne i Hercegovine građane „dignu na noge“,  da će rušiti vlast ukoliko ona usvoji takav Zakon o radu.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content