Home » OBAVEŠTENJA » Kreće obnova očerupane jedinice

Kreće obnova očerupane jedinice

Izvor: Politika, 22. jul 2015.

Autor: Olivera Milošević.-

Niko ne zna kada će se zavijoriti dim iz davno usahlog dimnjaka prve visoke peći, s koje je za održavanje dvojke skinuto sve što je iole vredelo

0SmederevoOvih dana u „Železari Smederevo”, saznaje „Politika”,  počinju pripreme za oživljavanje visoke peći broj 1, koja je ugašena pre pune četiri godine. Na to se obavezao „HPK inženjering” ugovorom o upravljanju i savetovanju potpisanom u martu sa vladom. Uveliko se kuju planovi, prave finansijske konstrukcije, priprema se remont. Međutim, taj zadatak nije nimalo lak, ni predvidiv.

„Javna je tajna u fabrici da je od ugašene visoke peći ostala kontura. Sve što je na njoj vredelo od delova prebacivano je na drugu visoku peć, kako ne bi i ona stala. Para nikad nije bilo dovoljno pa se pribegavalo krpljenju i čerupanju”, objašnjava nekadašnji radnik iz proizvodnje.

Para, doduše, ni sada nema na pretek, pa se troškovi rastežu poput strune. Novi menadžeri uveli su rigorozne mere štednje iz čega bi trebalo da se prikupi deo para za remont prve visoke peći. Kada će se zavijoriti dim iz davno usahlog dimnjaka, nije poznato. U medijima je najavljivan jun, ali je realnije da to bude početkom iduće godine, kako je predviđeno ugovorom, čiji se detalji još kriju od javnosti. Sindikati, međutim, smatraju da će prvo gvožđe iz nje poteći već na jesen.

Imamo saznanja da će do paljenja prve peći doći na jesen. Do kraja godine proizvodnja će se postepeno uvećavati. Sa visokom peći koja radi trebalo bi da dostignemo kapacitet od oko dva miliona tona gotovih proizvoda godišnje, kaže za „Politiku” Miroslav Miljković iz Nezavisnog sindikata metalaca železare. Upitan da li ima kupaca za smederevski čelik i lim, on kaže: „Ne verujem da bi pokretali peć da nema sigurnog tržišta”.

Na drugoj strani, lider Udruženih sindikata Sloga, Željko Veselinović, smatra da je puštanje u rad još jedne visoke peći u železari „prazna priča”, koja mnogo košta.

Posle tolikog mirovanja, ulaganja u remont i paljenje peći meri se milionima dolara i ne vidim kakav bi interes imao ovaj menadžment, ako znamo da se ništa na svetskom tržištu nije promenilo. Čak i da ima para, bilo bi to čisto bacanje u bunar. Iskreno bih voleo da fabrika ostvaruje profit, ali neozbiljne su priče da preko noći posluje pozitivno, a do juče je bila dubioza. To je moguće jedino ako se državi ne plaća gas, struja, transport. Ministri tvrde da železara sada izmiruje obaveze, ali niko ne daje dokaze za to. Uostalom, niko živi ne zna šta i kako radi novi menadžment. Sve je netransparentno od početka, kaže Veselinović i dodaje da je ovde reč samo o nekoj vrsti „baj pasa” prema Evropskoj uniji, jer je zabranila Srbiji da ulaže u čeličanu.

Zvaničnu potvrdu o paljenju visoke peći, nakon četiri godine mirovanja, „Politika” je pokušala da dobije od Bojana Bojkovića, predstavnika države u Nadzornom odboru kompanije, ali se on juče nije javio.

Za rad obe peći železari je potrebno oko 5.250 radnika, a trenutno ima nešto više od 5.040 zaposlenih. Ukupna vrednost prodaje u prošloj godini iznosila je 320 miliona dolara sa proizvodnjom od 500.000 tona finalnih proizvoda. Ako bi se proizvelo dva miliona tona, godišnja vrednost takve prodaje bila bi oko 1,4 milijarde dolara.

Trenutna proizvodnja kreće se oko 90.000 tona gotovih proizvoda mesečno.

Menadžerski tim holandske kompanije „HPK inženjering” preuzeo je 23. marta upravljanje železarom, nakon što je njihova ponuda proglašena najpovoljnijom na javnom pozivu vlade. Ta ponuda između ostalog predviđa pozitivan poslovni rezultat već nakon šest meseci od početka rukovođenja, pokretanje druge visoke peći do januara 2016, minimum 1,5 miliona tona gotovih proizvoda već od iduće godine. Ova kompanija garantovala je državi najniži nivo neto obrtnog kapitala od 80 miliona dolara, garanciju za pokrivanje štete u vidu osiguranja od profesionalne odgovornosti u visini od pet miliona dolara.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*