Home » SLOGA VESTI » Kako se „kalemi“ građevina u Srbiji

Kako se „kalemi“ građevina u Srbiji

SLOGA KOMENTAR: 9. avgust 2015.-

Potpuno neverovatna situacija u oblasti sindikalnog istupanja dogodila se ovih dana u Beogradu. Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović dobitnik je ovogodišnje sindikalne Osmoavgustovske nagrade za doprinos Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture u razvoju građevine.

Niste trebali...

Niste trebali…

Ova nagrada uručena je ministarki Zorani na „svečanoj sednici“ Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, sindikata koji pripada Savezu Samostalnih sindikata Srbije, a povodom 8. avgusta, Dana srpskih građevinara.

Nagrada kao nagrada ne bi bila sporna da sami predstavnici istog sindikata predhodno nisu ukazali da je građevinarstvo u Srbiji u jako teškom položaju i da mnogi radnici u ovom sektoru žive na ivici bede i siromaštva, da veliki broj njih radi na crno i bez minimalnih uslova kada je u pitanju njihova zaštita na radu.

Pa ipak, uprkos ozbiljnoj i argumentovanoj zamerci koju su sami sindikalci izneli na današnje stanje u građevinarstvu, koje se gotovo ni malo ne razlikuje od onog kada su građevinski radnici širom Srbije kroz brojne štrajkove, posebno u periodu od 1935. pa sve do 1940. godine tražili poboljšanje svog položaja, navedeni sindikalci  se nimalo nisu pokolebali da ministarki Zorani uruče nagradu za „doprinos u razvoju“ njihove  grane.

Capture2

Nagrada samima sebi…

Neke razlike, međutim, između onog i ovog vremena ipak ima, i to u metodama sindikalne borbe za prava radnika.

Ondašnji radnici, nezadovoljni rezultatima brojnih štrajkova i pregovorima koje su bezuspešno vodili sa poslodavcima zbog teških i loših uslova rada, 4. avgusta 1940. godine otpočinju najveći i najorganizovaniji štrajk građevinskih radnika svih profila koji se brzo proširio i na čitavu Srbiju.

U Valjevu je bilo najdramatičnije,  gde je žandarmerija štrajk ugušila nabrutalnije terorom i  krvoprolićem.

Štrajk je okončan 8. avgusta 1940. godine velikom pobedom, ispunjavanjem svih štrajkačkih zahteva i zaključenjem kolektivnog ugovora sa uvažavanjem svih uslova koje su predhodno tražili štrajkači.

Danas, 75 godina kasnije, sindikati umesto protesta i štrajkova organizuju sindikalni folklor, koji očigledno nikome ne ide u prilog, posebno građevinarima, već isključivo za potrebe promovisanja sindikalnih predstavnika i političara koji su građevinski alat  videli samo u tuđim rukama.

Jer kako drugačije da tumačimo obećanja ministarke Zorane na „svečanoj sednici“  koja je, umesto najava da će se zaključiti dobar i kvalitetan kolektivni ugovor za građevinarstvo, što se očekivalo, najavila novi zakon o građevinarstvu koji tek treba da se donese, naravno, ne ove već sledeće godine.

Mi, obećavamo, nijednu stvar iz oblasti građevinarstva nećemo raditi sami i bez dogovora i konsultacija sa građevinarima. Država je obezbedila novac, a ako treba obezbediće i projekte i prostor da se radi, i sada prosto treba da se udružimo i idemo ka zajedničkom cilju“, kazala je Mihajlovićeva.

Nakon ovog,  ministarka Zorana je primila nagradu iz ruke sindikalca, uz osmeh i veliki propratni aplauz sindikalnih predstavnika i gostiju iz poslodavačkih i drugih udruženja.

mozak

Da nam živi, živi, rad!

E sad, kada se u obzir uzme ukupno zalaganje Vlade Srbije za infrastrukturne investicije u poslednje tri godine, temeljenih isključivo na maketi  projekta „Beograd na vodi“, kao i ministarkine ideje o kalemljenju nedavno posečenog preko noći starog hrasta kod Savinca, za koji je „Blicu“ izjavila da će „uprkos što je posečen nastaviti da živi kroz neko drugo drvo“ – ne ostaje ništa drugo nego da pomislimo da će se „kalemljenje“ prihvatiti kao metod budućeg investiranja i velikih građevinskih poduhvata.

Ukoliko se bude kalemila maketa „Beograda na vodi“, možda se i nešto primi, pa nikne i neka od najavljenih velelepnih zgrada i kula, međutim, ako se stvar svrši samo na kalemljenju  „Savanove“, trenutno jedinog stvarno izgrađenog montažnog objekta za koji niko u Srbiji ne zna šta je i šta on stvarno predstavlja –  posla će biti samo za male zanatske građevinske operative sa desetak radnika.

Umesto građevinskih kula, biće to još jedna u nizu „kula od karata“, a na mestu koje se ubrzano raščišćava nići će neki novi objekti, neki novi – stari „Beograd na vodi“, sa novim lokalima, splavovima i poslovnim prostorom u režiji srpskih tajkuna, građenih parama iz kredita koje ćemo svi mi građani Srbije morati da vraćamo.

Do tada, u očekivanju nekog normalnog i razumnog vremena, jedina nada nam ostaje da započnemo da kalemimo sopstvene mozgove, posebno one sindikalne, kako nam se oni koji su živote dali za bolje uslove rada ne bi prevrtali u svojim davno zaboravljenim grobovima.

Možda se nešto od tog buntovnog radničkog kalema i primi!

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Kako ih bre nije sramota.Za sta su joj dali plaketu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content