Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Potrebna veća zaštita radnika u građevini
Sloga: Potrebna veća zaštita radnika u građevini

Sloga: Potrebna veća zaštita radnika u građevini

Beograd, 7. avgust 2015. – Sindikat industrijskih radnika „Sloga“ (SIRS), povodom 8. avgusta, Dana građevinara u Srbiji, pozivaju državu da ne štedi na investicijama u domaćem građevinarstvu i da više ulaže u tu granu, uzimajući u obzir da je ulaganje u bilo koju vrstu infrastrukturnih projekata dokazno najunosnije investiranje i najveći korak ka podizanju posrnule ekonomije.

grOvom prilikom želimo da, pored značaja ove grane za srpsku ekonomiju, ukažemo i na neke od osnovnih problema sa kojom se građevinski radnici danas suočavaju, a jedan od ključnih je da se građevinarstvo u Srbiji sve dublje utapa u sivu zonu podložnu najgrubljoj eksploataciji radne snage i čiji se rad na tržištu zapošljavanja sve više tretira kao sezonski.

Smatramo da je jedan od glavnih uzročnika ovakvog stanja u sektoru građevine loš Zakon o radu i nedostatak odgovarajućeg i kvalitetnog granskog kolektivnog ugovora, kojim bi se adekvatno uredili odnosi međusobnih prava između poslodavaca i radnika u građevini.

Srpski građevinari, posebno u privatnim preduzećima i firmama sa manjim brojem zaposlenih, danas sve više rade na crno, imaju desetočasovno radno vreme i više, a zbog sveopšte bede i siromaštva gotovo uvek pristaju da rade bez uslovaljavanja, bez slobodnog dana, često nezaštićeni adekvatnom zaštitnom i drugom opremom i van okvira propisanih Zakonom o bezbednosti zdravlja na radu.

Kada je u pitanju sindikalno organizovanje građevinskih radnika, zbog neuređenosti i straha od gubitka posla, u privatnim firmama i preduzećima sindikalna organizovanost je gotovo nikakva.

Zbog toga smo i najviše zabrinuti, jer se upravo zbog te činjenice među građevinarima sve manje govori o uslovima rada, zaštiti njihovog zdravlja na radu i sprečavanju nesrećnih slučajeva na radu, a kojih je kako vidimo sve više i više.

Sindikat industrijskih radnika „SLOGA“

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top