Home » OBAVEŠTENJA » Dan rudara u Srbiji, rudari bez razloga za slavlje

Dan rudara u Srbiji, rudari bez razloga za slavlje

Beograd, 6. avgust 2015.- Dan rudara u Srbiji ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika, kod Despotovca, štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama, koje su do tada sami plaćali.

rudariUdruženi sindikati Srbije „Sloga“ ovaj dan vide kao dan za razmišljanje o sve težem poslu i položaju rudara u Srbiji.

Srpski rudari će i danas  dobiti olako izgovorena obećanja političara o boljoj budućnosti, većim ulaganjima i lažnoj moralnoj solidarnosti sa njihovim teškim poslom.

Posebno sramna uloga će biti od strane pojedinih sindikata i njihovih lidera koji će kao prudužena ruka krupnog kapitala, umesto opravdanih protesta i štrajkova nekakvim manifestacijama obeležiti ovaj dan, uveseljavati političare i time amortizovati sve izraženije radničko nezadovoljstvo.

U suštini, ovu profesiju kao i mnoge druge na srpskom tržištu radne snage očekuje sve nesigurnija budućnost u vezi rada, male plate i svakodnevni visoki rizik prilikom obavljanja poslova.

Zato neka nam ovaj dan bude podsetnik na sve težu i crnju koru rudarskog, odnosno radničkog hleba.

U očekivanju veće opšte radničke solidarnosti u Srbiji, organizovanju protesta i štrajkova u borbi za veća prava radnika – Srećno!

Informativna služba

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*