Home » OBAVEŠTENJA » Jura da poštuje Ustav, a Srbija da ga brani

Jura da poštuje Ustav, a Srbija da ga brani

Beograd, 27. april 2016. –  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podržavaju radnike Jure iz Leskovca koji su juče obustavili rad i stupili u štrajk upozorenja, budući da im poslovodstvo nije omogućilo da koriste neradne dane za Uskrs i Prvi maj.

Zahtevamo od južnokorejskog poslodavca da poštuje sve zakone države Srbije i da se ponaša u skladu sa važećim Ustavom koji jasno propisuje i utvrđuje vladavinu prava i nadležnost države.

Istovremeno tražimo i od državnih organa da odmah reaguju i da u skladu sa svojim ovlašćenjima izvrše inspekcijski nadzor u toj korporaciji i dokažu da je Srbija suverena država.

Ustavom Srbije, u članu 97. st. 14, jasno je propisano da Republika Srbija uređuje oblast neradnih dana i državnih praznika, te stoga ne vidimo razlog da to ne poštuje i južnokorejska firma Jura, koja nije u Srbiji zbog ljubavi, već isključivo zbog profita koji ovde uz pomoć jefitine radne snage ostvaruje.

Ekonomska kriza i siromaštvo građana Srbije ne mogu biti povod da se bilo kojoj stranoj firmi  ili kompaniji na teritoriji Srbije toleriše ovako ponašanje, gleda kroz prste i mirno posmatra gaženje osnovnih ljudskih prava naših radnika, posebno ignorisanje zakona o radu i prava na sindikalno udruživanje koje je u korporaciji Jura i dalje zabranjeno i koje se konstantno ometa uz sve moguće represalije.

Podsećanja radi, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su prva sindikalna organizacija u Srbiji koja je u Juri osnovala sindikat i čiji su sindikalni aktivisti dobili otkaz suprotno zakonu o radu, a po dobijanju sudske presude koja je potvrdila da su otpušteni sbog sindikalnih aktivnosti, iskoristila šupljine ostalih zakona i nije ih vratila na posao.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Motke u ruke radnici Srbije.Sta cekate vise sa tom radnickom partijom.Dosta vise parazita i lezilebovica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*