Home » SLOGA VESTI » Radnici moraju da imaju svoju autentičnu političku partiju

Radnici moraju da imaju svoju autentičnu političku partiju

Borba protiv neoliberalizma i krupnog kapitala je danas imperativ radničke borbe širom Evrope i celog sveta, tako da je i Srbija uvek dobrodošla u veliku porodice Evropske levice, poručuje Željko Veselinović, predsednik USS „Sloga“

Beograd, 27. april 2016. – Predstavnici Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, predsednik Željko Veselinović i potpredsednik Vladimir Radosavljević, na poziv nemačke stranke levice „Die Linke“ prisustvovali su sastanku sindikata pri mreži Evropske levice koji je održan u Berlinu od 22. do 24. aprila 2016. godine.

1

Sastanak je održan u sedištu domaćina, „Die Linke“, političke partije osnovane 2007. godine, pripajanjem Partije demokratskog socijalizma (PDS) i Partije izborne alternative za rad i socijalnu pravdu (WASG).

Predstavnici sindikata iz: Nemačke, Norveške, Portugalije, Španije, Turske, Danske, Finske, Austrije, Poljske, Češke i Srbije, izneli su svoje nacinalne izveštaje o stanju prava radnika u zemljama iz kojih potiču.

Prema Željku Veselinoviću, predsedniku USS „Sloga“, na sastanku je preovladavala opšta ocena da radnici širom Evrope svakodnevno gube svoja ranije stečena prava, da se sve više poslodavaca oglušuje o potpisivanje kolektivnih ugovora i da sindikati levice imaju veliku muku sa narastajućim nacionalizmom, koji u uslovima neoliberalizma i globalizma „bukvalno buja i istovremeno jača partije desnice“.

„Govorio sam i o hitnoj neophodnosti pravljenja prve i prave autentične radničke partije u Srbiji koja će štititi svet rada, sa čime su se svi učesnici složili i sa pažnjom odslušali nacionalni izveštaj i moj govor“, kaže Veselinović.

On je, takođe, kako je rekao, izneo i predlog da se jedan od narednih sastanaka sindikata pri mreži Evropske levice održi u Beogradu i da Sloga bude domaćin, o čemu će Komitet EL odlučiti na narednom skupu koji će se održati u oktobru ove godine u Danskoj.

2

Veselinović i Radosavljević su prilikom  posete Berlinu razgovarali sa koordinatorima levice koji su obećali pomoć u povezanju sa Odborom Evropske levice ( European left) o ideji formiranja prave radničko – levičarske partije u Srbiji iz redova sindikata i radnika.

„Borba protiv neoliberalizma i krupnog kapitala je danas imperativ radničke borbe širom Evrope i celog sveta, tako da je i Srbija dobrodošla u veliku porodice Evropske levice, uprkos tome što nije član EU, a o toj temi će se u narednom periodu voditi ozbiljni i intenzivni razgovori“, poručuje čelnik Sloge.

Predsednik USS „Sloga“ Željko Veselinović je član Odbora mreže sindikata pri Evropskoj levici i jedini je član tog tela koji potiče iz Srbije.

 

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Napokon.Bilo je krajnj vreme jer dugo cekamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content