Home » OBAVEŠTENJA » JAVNA DEBATA; Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?

JAVNA DEBATA; Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ u okviru projekta promocije alternativnog Zakona o radu organizuju Javnu debatu “Hoće li predlog novog Zakona o radu imati opštu sindikalnu podršku?“

Javna debata će biti održana 22.12.2022. godine sa početkom u 12 časova u Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III, Beograd. Na debati, autori zakona, predstavnici sindikalnih centrala i resornog ministarstva će imati priliku da iznesu svoja mišljenja i stavove o neophodnosti donošenja novog Zakona o radu, a preporuke iz diskusije biće korišćene za sprovođenje i planiranje budućih zajedničkih akcija, u cilju izmene sadašnjeg Zakona o radu, koji se u praksi od 2014. godine, kada je donet, pokazao nepravičnim, neracionalnim i anti-radničkim.

Na događaj su pozvani predstavnici najvećih sindikalnih centarala u Srbiji: Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), UGS „Nezavisnost“, Asocijacije nezavisnih i slobodnih sindikata Srbije (ASNS), Konfederacije slobodnih sindikata (KSS), Industrijskog sindikata Srbije (ISS) i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Novi, alternativni Zakon o radu, koji su uradili eksperti radnog prava Centra za dostojanstven rad i uz podršku Olof Palme Centra u Srbiji – trebalo bi da ispravi najveće nedostatke aktuelnog zakona, da poboljša položaj radnika u Srbiji i vrati pojam radnika i radnog odnosa u centar zakona.

Novim predlogom definisani su brojni nedostaci, od načina na koji se radnik zapošljava, rada na određeno vreme i zarada, radne nedelje, zaštite trudnica i porodilja, dok je agencijsko zapošljavanje svedeno na sezonske poslove.

Novim zakonom se regulišu i sudski radni sporovi, koji bi po navedenom rešenju trajali najviše šest meseci. Zakon o radu obuhvata i nekoliko paketa, kao što su Zakon o štrajku, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Socijalno – ekonomskom savetu, agencijskom zapošljavanju i niz drugih rešenja.

Ono šta je veoma bitno je da se pri izradi zakona vodilo računa o usklađenosti sa svim međunarodnim aktima i poveljama, a korišćeni su modeliteti članica Evropske unije.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.