Home » OBAVEŠTENJA » Jačanje Sloge i međusobnog poverenja u IMT

Jačanje Sloge i međusobnog poverenja u IMT

Beograd, 19. maj 2015. – Sudbina Industrije mašina i traktora (IMT), nekada najveće fabrike  poljoprivrednih mašina i preduzeća u restruktuiranju je i dalje neizvesna. Kada je u pitanju naš sindikat u IMT tu nema nedoumica, on ostaje kao pravno lice, u Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“ čiji je predsednik Željko Veselinović.

O daljoj sudbini radnika fabrike poljoprivrednih mašina koja se nalazi na Novom Beogradu u bloku 64, nekada ponosu srpske i jugoslovenske industrije u proizvodnji traktora, odlučivaće se ove nedelje na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta(SES), kaže potpredsednik Sindikata Sloga IMT Nikolić Dragutin.

Prema njegovim rečima Vlada Srbije bi na SES-u trebala da donese odluku o tome hoće li IMT ići u stečaj od 1. jula ili 1. oktobra ove godine.

– Šta god odluče za nas ne valja jer ostajemo bez plate i u daljoj neizvesnosti, rekao je Nikolić i dodao da postoje dve strane kompanije zainteresovane za preuzimanje fabrike i radnika, ali da su stekli utisak da je Vlada Srbije iz njima nepoznatih razloga nezainteresovana.

Inače, prema rečima potpredsednika Sloge u IMT-u na poslu dolaze svaki dan, a osim ponekog minimalca plate nisu primili zadnjih 18 meseci, četiri godine im nije uplaćivan PIO fond, dok im se zdravstvene knjižice overavaju.

O sudbini sindikata u IMT-u Nikolić je istakao da oni ostaju kao pravno lice i da su oni sastavni deo Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ čiji je predsednik Željko Veselinović.

-Bilo je nekih problema, odnosno pojedinačnih nedoumica tokom prošle godine, ali mi nikada kao organizacija nismo doneli nikakvu odluku o izlasku iz Sloge jer je članstvo verovalo u organizaciju i njenog lidera Veselinovića, rekao je Nikolić i dodao da je on imao redovnu komunikaciju sa centralom i predsednikom Željkom Veselinovićem.

Nikolić je izrazio veliko zadovoljstvo i ujedno čestitao na pravosnažnoj presudi kojom su rešene sve nedoumice oko predstavljanja sindikata i koje su stvarale problem, istakavši da će on i celokupno rukovodstvo sindikata nastaviti još bolju saradnju.

Podsećanja radi, Viši sud u Beogradu doneo je nedavno pravosnažnu presudu/rešenje kojim se potvrđuje da je Željko Veselinović jedini ovlašćeni i zakonski zastupnik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Problem je nastao kada je mala, beznačajna grupica predvođena penzionerkom Milenom Jocić i motivisana raznim pobudama pokušala razbijanje sindikata u jeku najveće kampanje protiv usvajanja sada aktuelnog Zakona o radu.

Ono šta je najbitnije je da za sve one koji nisu učestvovali u razbijanju sindikata, pokajali se i shvatili svoju grešku, vrata Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ su i dalje širom otvorena, jer je časnije bilo distancirati se i iskreno pokajati, nego učestvovati u razbijanju sopstvene organizacije.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*