Home » OBAVEŠTENJA » Jačanje radničke organizacije u sektoru kol centra
Jačanje radničke organizacije u sektoru kol centra

Jačanje radničke organizacije u sektoru kol centra

Dana 16.11.2021. godine u hotelu Tirana Internacional – Albanija, održan je sastanak/seminar u organizaciji organizacija Ulof Palme Internacionalni centar i Fridrih Ebert Stiftung na temu „Jačanje radničke organizacije u sektoru kol centra.

Udružene sindikate Srbije „Sloga“ na ovom skupu je predstavljao Vlado Banjac, predsednik sindikata Sloga u kompaniji Transcom Worldwide doo, vodećom svetskom kompanijom za pružanje različitih usluga putem pozivnih col centara u svetu.

Sastanak je otvorio Johan Šmit iz Ulof Palme Internacionalnog centra koji je izneo mišljenje koliko je važno da zaposleni budu solidarni kako bi poboljšali svoje uslove rada.

On je ukazao na činjenicu da zaposleni u kol centrima ne postoje kao profesija i da bi u budućnosti trebalo raditi na tome da se ovo promeni.

Gospođa Stine Klaper je prezentovala Fredrih Ebert Stiftung organizaciju.

Usledila je regionalna komparativna studija radnih uslova u sektoru kal-centra u zemljama regiona, gde su predstavnici sindikata preneli svoja iskustva i zapažanja.

Iskustva internacionalnih sindikata: Bendžamin Parton, Uni Global; Anders Karlson, Transkom Švedska; Florentina Iancu, SITT Rumunija.

Zajednički utisak je da firma Transkom nema iste, ni slične uslove rada u skladu sa korporativnom kulturom rada države Švedske iz koje potiče.

Uslovi rada u Transkomu u zemljama regiona nisu katastrofalni, ali nisu u skladu sa korporativnom kulturom.

Zaposleni su primorani da rade za nacionalne praznike, preko vikenda bez nadokande,  pauze za tolaet su znatno kraće, dolazi do preopterećenja zaposlenih, izostanak bonusa za radnike, zarade se ne uvećavaju ni u skladu sa inflacijom, primetno je neprofesionalno ponašanja od strane višeg i nižeg menadžmenta, ukazano je na primere otpuštanja članova sidnikata, postoji strah za radna mesta i sl.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top