Home » OBAVEŠTENJA » Sloga pokrenula inicijativu za usvajanje novog zakona o radu

Sloga pokrenula inicijativu za usvajanje novog zakona o radu

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ predstaviće u decembru novi alternativni zakon o radu, koji bi trebalo da ispravi nedostatke važećeg zakona i poboljša položaj radnika i to u korist i radnika i poslodavaca u Srbiji, najavili su danas predstavnici „Sloge“.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović rekao je da taj sindikat celoj Srbiji nudi alternativni zakon o radu koji su radili najeminentniji stručnjaci za radno pravo.

Željko Veselinović foto MC

On je najavio da od 1. decembra kreću u kampanju da se građani upoznaju sa novim modelom zakona.

„Sloga će predlog zakona, po modelu Centra za dostojanstven rad i Ulof Palme centra u Srbiji, uputiti u javnu raspravu početkom decembra i pozvati sve sindikate, partije, udruženja, nevladine organizacije, građane da se uključe sa sugestijama da se utvrdi konačni predlog zakona o radu“, rekao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, to je odličan tajming pred izbore iduće godine da se pokaže koje partije su spremne da ga podrže.

On je ukazao da je važeći zakon donet 2014. godine, oktroisano, na mala vrata, bez javne rasprave i nazivan reformskim, a da su efekti posle osam godina katastrofalni.

„Lakše je otpuštanje, ali nikako nije lakše zapošljavanje, ovde dolaze sumnjive kompanije najviše iz Kine i Turske kojima se daje enorman novac za otvaranje radnih mesta, a naši radnici se daju na tacni, kompanije mogu da krše Ustav i sva radnička i ljudska prava, bez sankcija, naveo je Veselinović.

Nažalost, kako dodaje – sadašnji Zakon o radu ni na koji način ne štiti radnike, a poslodavci ga koriste onako kako njima odgovara.

Konferencija za novinare u Medija centru počela je minutom ćutanja za radnike stradale u utorak u fabrici u Leštanima.

Minut ćutanja za radnike stradale u utorak u fabrici u Leštanima

Potpredsednik „Sloge“ Vladimir Radosavljević naveo je da model zakona predviđa da se Ugovor o radu na određeno vreme ograniči na najduže 12 meseci.

Vladimir Radosavljević

„Nema razloga da se radnik duže drži na ugovoru o privremenim poslovima“, smatra on.

Predviđeno je i zakonsko rešenje da probni rad traje najduže tri meseca, a da radnik angažovan preko agencija ima sva prava kao i radnik zaposlen za stalno, što znači da ima pravo na godišnji odmor, bolovanje i sva prava iz kolektivnog ugovora.

U delu zarada, zakonsko rešenje vidi jednake zarade za iste poslove, kao i da se izjednače plate žena i muškaraca što, kako su istakli sindikalci, nije slučaj u praksi.

Radosavljević je predočio i da za prekovremeni rad, nedeljom i praznikom budu isplaćivane dnevnice od 300 odsto.

Na konferenciji je govorila i prof.Ljubinka Kovačević, recenzent zakona.

 

U nastavku možete pogledati konferenciju za štampu

 

 

Izvor: Fonet, MC, Sloga

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*