Home » OBAVEŠTENJA » INICIJATIVA ZA USVAJANJE NOVOG ZAKONA O RADU

INICIJATIVA ZA USVAJANJE NOVOG ZAKONA O RADU

Konferencija za novinare Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, 24.11.2021. – 10:30, II sprat, Velika sala –  Medija Centar

Zakon o radu (ZOR) koji iniciraju Udruženi sindikati Srbije “Sloga” dorađivan je po modelu autorskog dela Centra za dostojanstven rad i Ulof Palme centra u Srbiji, koji je sindikatu dostavljen kao “alternativni” za dalje, izmene, dopune, nadogradnju, javnu raspravu i njegovo usvajanje.

Osnovna ideja kojom se vodimo je da Srbija može i mora imati savremen zakon kojim je regulisan rad, istovremeno usaglašen sa međunarodnim instrumentima i harmonizovan sa pravnim tekovinama Evropske unije, napisan tako da garantuje pravo na dostojanstven rad svakom radniku.

Radno pravo u Srbiji nalazi se u procesu stalnog fragmentiranja, a sadašnji ZOR se sveo na skup elementarnih odredbi koje su razorene stalnim preuređenjima, najčešće  putem uredbi Vlade i ministarstava. Zato ovaj predlog zakona, koji ćemo u narednom periodu prezentovati javnosti i od nje tražiti podršku, za razliku od važećeg, omogućava da se na jednom mestu nađe ubedljiva većina odredbi koje su važne za radnike.

Na konferenciji će o ovoj temi više govoriti:

  • Prof. Ljubinka Kovačević

  • Željko Veselinović, predsednik USS Sloga

  • Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*