Home » OBAVEŠTENJA » Izgubili cilj, a kao da postoje

Izgubili cilj, a kao da postoje

Samo 14 odsto građana Srbije veruje sindikalnim liderima. “Ekspres” istražuje zašto je to tako i kome i čemu danas služe sindikati

Beograd, 26.06.2018. godine – Tokom devedesetih, samoupravljanje i njegova kolevka su se raspali, ali promenom društvene svojine u privatnu sindikati su zadržali nekretnine. Odatle danas pune kase.

Urbana legenda kaže da danas predsednici najvećih sindikata svoje plate, koje nekada premašuju hiljadu i po evra, u zemlji gde je prosečna plata četiri puta manja, taj novac ne dobijaju od članarina, već od izdavanja poslovnog prostora ili naknada iz upravnih, nadzornih odbora i saveta. Tu dolazimo do teme koju voli neoliberalna javnost u Srbiji – koliko su predsednici najvećih sindikata plaćeni, rade li oni svoj posao i zašto, kako pokazuju podaci Cesida, samo 14 odsto građana Srbije ima poverenja u sindikalnu borbu.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović ističe da su u Srbiji najproblematičnija dva reprezentativna sindikata: Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost” i Savez samostalnih sindikata Srbije. Prema njegovim rečima SSSS je ipak najgori.

Oni su posle promene petog oktobra uspeli da uđu u dil s vladajućim garniturama i postanu produžena ruka vlasti i poslodavaca. Nisu uspeli da spreče gašenje preduzeća posle petookrtobarske revolucije. Bili su uz svaku vlast i za to su dobro plaćeni.Imaju višemilionsku sumu na raspolaganju, koja je određena zakonom o Socijalno-ekonomskom savetu. Pored toga, njihovi čelni ljudi su članovi nadzornih odbora, upravnih odbora Nacionalne službe za zapošljavanje, Saveta za evropske integracije , PIO fonda. To je dovelo do toga da vrh tih sindikata bolje plaćen nego sindikalci u Nemačkoj i Švedskoj. Oni su kupljeni, ucenjeni i nisu svesni svoje realnosti. Na taj način su sve druge obespravili. Radnici su uplašeni i smatraju da su svi sindikati isti. Postoji mali broj sindikata, među kojima smo i mi, koji se finansiraju isključivo od članarine – navodi Veselinović.

Opširnije…

 

 

 

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*