Home » OBAVEŠTENJA » Insajder u Juri: Iz ugla radnika, predstavnika kompanije, države i sindikata

Insajder u Juri: Iz ugla radnika, predstavnika kompanije, države i sindikata

Beograd, 15. jun 2016. – U poslednjih nekoliko meseseci, jedna od kompanija sa kojima je država potpisala ugovor o subvencijama, južnokorejska Jura, dospela je u centar pažnje zbog optužbi bivših radnika i predstavnika sindikata da se u njenim fabrikama maltretiraju zaposleni.

Da im se ograničava odlazak u taolet, da ih teraju da nose pelene, otpuštaju zbog bolovanja, čak i fizički kažnjavaju.

Posle višegodišnjeg ćutanja na optužbe u medijima, rukovodstvo Jure je pristalo da odgovori na pitanje Insajdera uz dozvolu da poseti njihovu  fabriku u Leskovcu.

Ubrzo pošto je Jura pokrenula svoju prvu fabriku u Rači grupa radnika dobila je otkaz zbog pokušaja da u fabrici osnuje sindikat „Sloga“. Od tada su predstavnici Sloge najglasniji u iznošenju optužbi na račun Jure, navodi Insajder.

Predstavnici Jure odbacili su optužbe povodom medijskih napisa da krše prava radnika i iste su ocenili besmislenim.

Capture

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ , Željko Veselinović, međutim, potvrdio je za Insajder da za sve optužbe kao sindikat imaju i dokaze.

„Sve što je rečeno ima svoje dokaze i potkrepljeno je svedocima, sudskim presudama, izjavama, pojedinačnim tužbama i mejlovima koje su nama radnici i zaposleni slali“.

Insajder: Da li su zarad bombastičnih naslova u novinama neke priče preuveličane?

Veselinović: Naravno da vi ne možete da dođete do otvorenih saznanja, niti će bilo ko njima da deli pelene na ulazu ili u pogonu i da kaže vi to morate da nosite. Ali, ako treći put u toku radnog vremena odete do taoleta, možete da dobijete otkaz, da vas upute na bolovanje, i čak da vam sliku okače na oglasnu tablu da svi vide zbog čega ste na bolovanju. To je poniženje čoveka i onda dođemo do situacije da ljudi koji bi da sačuvaju posao i koji ne žele da se njihove zdravstvene tegobe pojave na oglasnoj tabli prosto, samovoljno nose pelene.

Predstavnici Jure ove tvrdnje su negirali i kazali da u fabrici u kojoj se proizvodnja vrši na traci postoji procedura za odlazak u taolet i da to pravo nikome nije uskraćeno.

A tokom boravka u Leskovcu ekipi Insajdera omogućen je i razgovor sa radnicima. Veliki broj njih odbio je da govori pred kamerama, a oni malobrojni koji su pristali nisu imali zamerke na uslove rada.

Veselinović o donaciji automobila Ministarstvu rada

Ministarstvo rada je, prema istraživanju Insajdera od kompanije Jura dobilo dva automobila na poklon, čime je prekršan zakon i doveden u pitanje kredibilitet državnog organa zaduženog za kontrolu rada.

„U ekonomiji nema besplatnog ručka. Kada nekom poklonite dva automobila, sigurno je da taj neće da reaguje onda kada bude trebalo i to je toliko ružno. Ti automobili vrede 30.000 evra. Znači, vi ste za 30.000 evra prodali sve radnike Srbije“, rekao je Veselinović.

U periodu od 2006. do 2016. Srbija je na osnovu 304 potpisana ugovora uložila oko pola milijarde evra za privlačenje stranih investicija. Međutim, prema analizi Insajdera, osim novca, jeftina radna snaga je najveća subvencija za strane investitore koji posluju u Srbiji.

Opširnije o tome: Da li se u fabrikama subvencionisanim novcem građana Srbije grubo krše prava radnika i koliko su objektivni izveštaji Inspekcije rada kojoj je „Jura“ donirala automobile? O poslovanju „Jure“ u Srbiji iz ugla radnika, predstavnika kompanije, države i sindikata, pogledajte u celoj emisiji „Insajder bez ograničenja“ koju zajednički realizuju Insajder i Radio slobodna Evropa (RSE).

Priredila: Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*