Home » SLOGA VESTI » Nema viška već manjka železničara

Nema viška već manjka železničara

Izvor: Danas, 18. jun 2016.

Autor: G. Vlaović. –

Beograd – Sindikalne organizacije u Železnicama Srbije ne dele mišljenje ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da je u tom preduzeću višak od 2.500 do 3.000 zaposlenih. Sindikalni lideri pak idu korak dalje i tvrde ne samo da viškova uopšte nema, već da čak u pojedinim službama ima i manjka zaposlenih.

– Definitivno je da u izvršnim službama Železnica viškova zaposlenih nema, u njima dominiraju starije kolege i postoji opasnost da u dogledno vreme, zbog nedostatka priliva mlade radne snage, ta služba počne da kuburi sa kadrovima. Drugim rečima, kada je reč o izvršnim službama, postoji manjak zaposlenih – kaže za Danas Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije.

On ističe da su povodom toga predstavnici svih pet reprezentativnih sindikata u Železnicama Srbije uputili pismo premijeru Aleksandru Vučiću i resornoj ministarki.

– Očekujemo da ćemo biti primljeni na razgovor na kome ćemo premijeru i ministarki izneti naše stavove o tome da viškova zaposlenih, bar kada je reč o izvršnim službama, to jest železničarima, nema. Smatram da bi situacija mogla da se reši tako što bi iz službi gde ima viška zaposlenih oni bili prebačeni u službe gde evidentno postoji manjak. Na taj način ne bi morao da ode niko, sem onih koji ispunjavaju uslove za penziju. U svakom slučaju, naš stav je da viškova nema i insistiraćemo na tome u razgovoru sa nadležnima. Ako oni ostanu pri svom stavu da između 2.500 i 3.000 zaposlenih ipak mora da ode, mi ćemo o tome diskutovati na sindikalnim organima kako bismo zauzeli stav i obavestili javnost o našim daljim koracima – objašnjava Ranđelović. U slučaju, dodaje on, da sindikati ne uspeju da sačuvaju sva radna mesta na Železnicama, ono na čemu će kategorički insistirati je da oni koji budu prinuđeni da odu dobiju dostojanstvene otpremnine.

– To znači da očekujemo da otpremnine budu na onom nivou koji je predviđen za javna preduzeća u Srbiji, odnosno sve ispod 400 evra po godini radnog staža za nas je neprihvatljivo – naglašava naš sagovornik.

I Saša Stanojević, predsednik Sindikata „Sloga“ Železnice Srbije, kaže za Danas da u izvršnim službama Železnica nema viškova.

– Odgovorno tvrdim da bi u slučaju da dođe do otpuštanja železničara, to jest ljudi koji rade u izvršnim službama, došlo do ugrožavanja redovnog železničkog saobraćaja u Srbiji.

Protiv smo otpuštanja železničara i nadamo se da niko od njih neće izgubiti posao, već da će otići samo oni koji stiču uslove za penziju. U svakom slučaju, sačekaćemo zvaničan stav Vlade o ovom pitanju, nakon čega ćemo zauzeti definitivnu poziciju o kojoj ćemo obavestiti javnost – kaže Stanojević.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*