Home » СЛОГА ВЕСТИ » Нема вишка већ мањка железничара
Нема вишка већ мањка железничара

Нема вишка већ мањка железничара

Извор: Данас, 18. јун 2016.

Аутор: Г. Влаовић. –

Београд – Синдикалне организације у Железницама Србије не деле мишљење министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић да је у том предузећу вишак од 2.500 до 3.000 запослених. Синдикални лидери пак иду корак даље и тврде не само да вишкова уопште нема, већ да чак у појединим службама има и мањка запослених.

– Дефинитивно је да у извршним службама Железница вишкова запослених нема, у њима доминирају старије колеге и постоји опасност да у догледно време, због недостатка прилива младе радне снаге, та служба почне да кубури са кадровима. Другим речима, када је реч о извршним службама, постоји мањак запослених – каже за Данас Драган Ранђеловић, председник Синдиката железничара Србије.

Он истиче да су поводом тога представници свих пет репрезентативних синдиката у Железницама Србије упутили писмо премијеру Александру Вучићу и ресорној министарки.

– Очекујемо да ћемо бити примљени на разговор на коме ћемо премијеру и министарки изнети наше ставове о томе да вишкова запослених, бар када је реч о извршним службама, то јест железничарима, нема. Сматрам да би ситуација могла да се реши тако што би из служби где има вишка запослених они били пребачени у службе где евидентно постоји мањак. На тај начин не би морао да оде нико, сем оних који испуњавају услове за пензију. У сваком случају, наш став је да вишкова нема и инсистираћемо на томе у разговору са надлежнима. Ако они остану при свом ставу да између 2.500 и 3.000 запослених ипак мора да оде, ми ћемо о томе дискутовати на синдикалним органима како бисмо заузели став и обавестили јавност о нашим даљим корацима – објашњава Ранђеловић. У случају, додаје он, да синдикати не успеју да сачувају сва радна места на Железницама, оно на чему ће категорички инсистирати је да они који буду принуђени да оду добију достојанствене отпремнине.

– То значи да очекујемо да отпремнине буду на оном нивоу који је предвиђен за јавна предузећа у Србији, односно све испод 400 евра по години радног стажа за нас је неприхватљиво – наглашава наш саговорник.

И Саша Станојевић, председник Синдиката „Слога“ Железнице Србије, каже за Данас да у извршним службама Железница нема вишкова.

– Одговорно тврдим да би у случају да дође до отпуштања железничара, то јест људи који раде у извршним службама, дошло до угрожавања редовног железничког саобраћаја у Србији.

Против смо отпуштања железничара и надамо се да нико од њих неће изгубити посао, већ да ће отићи само они који стичу услове за пензију. У сваком случају, сачекаћемо званичан став Владе о овом питању, након чега ћемо заузети дефинитивну позицију о којој ћемо обавестити јавност – каже Станојевић.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top