Home » OBAVEŠTENJA » Insajder otkriva: Tajni izveštaj Ministarstva odbrane potvrđuje kršenje pravila u vreme nesreće u „MB-Namenska“
Insajder otkriva: Tajni izveštaj Ministarstva odbrane potvrđuje kršenje pravila u vreme nesreće u „MB-Namenska“

Insajder otkriva: Tajni izveštaj Ministarstva odbrane potvrđuje kršenje pravila u vreme nesreće u „MB-Namenska“

Izvor: Insajder.net./link/, 05.09.2018.
Autor: Insajder.-


Novinari Insajdera došli su do internog izveštaja Ministarstva odbrane, koje je ovo Ministarstvo prethodno odbilo da nam dostavi, a u kojem se navodi da u vreme nesreće u „MB Namenska“ prošle godine čak 11 „mera, radnji i postupaka“ nisu realizovane u skladu sa propisima.

Posao u namenskoj industriji jedan je od najnebezbednijih jer se u procesu proizvodnje baruta i oružja koriste različite zapaljive i opasne materije. Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji je od 2000. godine do danas poginulo više od 20 radnika, a povređeno blizu 60. Međutim, sudskog epiloga u većini ovih slučajeva nema, a iako se nesreće u kojima radnici stradaju redovno ponavljaju, nema ni poboljšanja bezbednosnih uslova u ovoj visokorizičnoj industriji.

Prema istraživanju Insajdera, slučaj nesreće koja se desila sredinom jula prošle godine u fabrici za proizvodnju baruta „Milan Blagojević – Namenska“ nakon čega su preminula dva radnika, najbolji je primer nemara prema zaštiti bezbednosti na radu u ovoj industriji.

Ministarstvo odbrane je u avgustu 2017, neposredno nakon nesreće, sprovelo kontrolu i sačinilo izveštaj, koji su odbili da dostave Insajderu, uz obrazloženje da su svi izveštaji označeni stepenom tajnosti.

Činjenica da je vanredni inspekcijski nadžor Ministarstva tek posle nesreće konstatovao veći broj propusta, postavlja se pitanje zašto propusti nisu ranije uočeni i otklonjeni. Nejasno je i zbog čega je izveštaj pod oznakom tajnosti, imajući u vidu da je očigledan interes javnosti kada je reč o kršenju standarda bezbednosti na radu.

U Tužilaštvu je predmet i nakon više od godinu dana od nesreće još uvek u predistražnoj fazi, iako postoje brojni dokazi koji govore u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti, kao i da sam objekat E-03 ispred koje se desila nesreća, a koji je bio u funkciji, uopšte nije imao upotrebnu dozvolu.

Izveštaj: 11 mera i radnji realizovanih protivno pravilima

Do eksplozije i požara u „Milan Blagojević – Namenska“ 14. jula 2017. nakon koje su preminuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

U poverljivom izveštaju Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane neposredno nakon nesreće, a do koga su došli novinari Insajdera, utvrđeno je da u preduzeću uopšte „ne postoji definisana procedura“ za prevoženje tehnološkog ostatka baruta i njihov istovar.

Ministarstvo navodi i da u delu Akta o proceni rizika za radna mesta i u radnoj okolini za radna mesta na kojima je došlo do smrtnog ishoda i teških povreda na radu nije uopšte „izvršena procena rizika za ručno prenošenje tereta“.

Sama ambalaža koja se koristila za međufazni transport između objekata nije u skladu s Pravilnikom, ocenjuje Ministarstvo odbrane, navodeći da „nije izričito propisana dinamika zamene ambalaže, zatvaranje ambalaže prilikom manipulacije i prevoza iste, kao i postupak kontrole barutnog tehnološkog ostatka i uklanjanja istog iz ambalaže“.

Podsetimo, tehnološki otpad baruta prevozio se u kartonskim buradima.

Takođe, u izveštaju se ističe i da je stručni nalaz o pregledu vučnog vozila koje je izgorelo u nesreći, a na kome se tehnološki otpad baruta prevozio, istekao šest meseci pre nesreće, dok je stručni nalaz o izvršenom ispitivanju „Edž“ uređaja na istom vozilu istekao još 2005. godine.

Ministarstvo je utvrdilo, između ostalog, da „Milan Blagojević – Namenska“ plan zaštite od požara nije uopšte uskladila sa važećim pravilnicima Autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, kao i da se pojedinim pravilnicima zaštite pozivaju na odredbe nevažećih pravilnika.

Ministarstvo navodi i da je preduzeće u svojim „uputstvima za rad na bezbedan i siguran način“ propisalo sredstva i opremu za ličnu zaštitu, ali u skladu sa „standardima koji nisu važeći“.

Takođe, periodični lekarski pregled za radna mesta sa povećanim rizikom za preminulog Milojka Ignjatovića i povređenog radnika Marka Mitrovića nije realizovan „u periodu od jedne godine od datuma prethodnog periodičnog pregleda“, što nije u skladu sa Pravilnikom o prethodnim i periodičnim lekarskim pregledima zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom, ističe se u izveštaju.

Istovremeno, ni provera znanja za bezbedan rad za ova dva radnika nije realizovana u periodu od jedne godine od datuma prethodne provere što, kako se navodi, takođe nije u skladu sa važećim Pravilnikom.

Preporuke Ministarstva svedoče o neadekvatnoj zaštiti bezbednosti na radu

O tome koliko je propusta načinjeno svedoči i niz preporuka Ministarstva odbrane rukovodstvu firme „Milan Blagojević – Namenska“ za unapređenje tehnološkog postupka, kao i mera za unapređenje stanja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara. U izveštaju se navodi osam preporuka za unapređenje tehnološkog postupka i 12 preporuka za unapređenje stanja bezbednosti i zdravlja na radu.

Prema zvaničnim svedočenjima radnika koji su te večeri radili, a u koja je Insajder imao uvid, u magacinu ispred kojeg se desila nesreća bilo je četiri puta više baruta od dozvoljenog – između 1.500 i 2.000 kilograma iako je predviđeno maksimalno 450, dok su burići koji su eksplodirali težili duplo više od predviđenog, odnosno između 60-70 kilograma, iako je predviđeno 35 kilograma.

Neke od preporuka u izveštaju Ministarstva odbrane se upravo odnosi na preopterećenje kapaciteta magacina, kao i povećanje broja ljudi koji se bave prenosom i istovarom. Kako se navodi, potrebno je „preispitati definisane količine tehnološkog ostatka u prostoriji za njegovo odlaganje i razmeravanje u okviru tehnološke linije i iste smanjiti na tehnološki minimum, a potrebne količine obezbediti češćim transportom iz međufaznog skladišta“.

Takođe, u izveštaju se navodi i da je potrebno „povećati kapacitet međufaznih magacina (izgradnjom novih ili prenamenom postojećih prostorija)“ radi smanjenja pirotehničkog opterećenja istih, ali i „obezbediti da istovar vrši adekvatan broj lica s odgovarajućom obukom koji su u svakom trenutku spremni da reaguju na eventualno izbijanje požara“.

Među preporukama se navodi i da barutni ostatak treba pakovati u antistatičke vreće koje onda treba staviti u čvrste ambalaže izrađene od „nevarničućeg, nezapaljivog i neporoznog materijala“, a ne kako je do sada rađeno u kartonskim buradima.

Odmah nakon preporuka iz izveštaja Ministarstva, preduzeće „Milan Blagojević“ je nabavilo prohromske buriće sa antistatik vrećama, protivpožarna odela, a izbačen je i višak polica iz magacina.

Istraga spora, propusti nesporni

Slučaj nesreće u ovoj fabrici u kojoj je u poslednjih 25 godina poginulo 18 radnika, i dalje je u fazi predistražnih radnji. Tužilaštvo je u maju ove godine saslušalo radnike koji su radili te noći, ali i osumnjičene – direktora preduzeća Radoša Milovanovića i njegove podređene Radišu Kovačevića, Vladimira Lončerevića, Božu Miloševića, Tomu Stojića i Gorana Jaćimovića. Svi se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti koje se procesuira po krivičnom zakoniku, a za koje je maksimalna kazna osam godina zatvora.

Sam postupak prate brojne kontroverze. Porodica preminulog Milomira Milivojevića i njihov advokat tvrde da direktor „Milan Blagojević – Namenska“ Radoš Milovanović vrši pritisak na tužilaštvo. Takođe, ističu i da su dva veštačenja koja su urađena nestručna, a nalazi veštaka „naručeni“ i „iskonstruisani“.

S druge strane, radnici fabrike koji su bili neposredni svedoci nesreće u više navrata su tvrdili da direktor fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ Radoš Milovanović vrši pritisak na njih, a pojedini su se zvanično žalili i tužiocu Stevanu Milićeviću zahtevajući da ih zaštiti budući da su svedoci u postupku koji traje.

Svi koji su javno iznosili tvrdnje o tome da su prekršene brojne procedure u večeri nesreće, kao i da u rukovodstvu firme vrše pritisak na njih zbog tih tvrdnji, nakon toga su ili ostali bez posla u ovoj firmi, ili su u javnom sukobu sa rukovodstvom.

Rukovodstvo „Milan Blagojević – Namenska“ je u više navrata negiralo tvrdnje da je bilo ko u preduzeću vršio pritisak na zaposlene, ističući da preduzeće ima pravo da bira kome će produžiti ugovor, a kome ne.

Vladimir Todorić, advokat porodice Milivojević, čiji je sin poginuo nakon nesreće u fabrici, podneo je tužiocu zahtev za pritvor direktora preduzeća Radoša Milovanovića upravo zbog mogućeg uticaja na svedoke.

Novinari Insajdera su u nekoliko navrata pitali Tužilaštvo da li će biti podnet zahtev za pritvor direktora preduzeća Radoša Milovanovića kako bi bili zaštićeni i sami svedoci, ali i istraga, međutim, odgovor do danas nismo dobili.

Za sada je protiv preduzeća „Milan Blagojević- Namenska“ i direktora Radoša Milovanovića pokrenut samo prekršajni postupak zbog propusta koji su doveli do nesreće u kojoj su dva radnika ovog preduzeća izgubila život, a koji je pokrenula inspekcija rada.

Najveća nesreća u fabrici „Milan Blagojević- Namenska“ desila se 1997. kada je stradalo osam radnika, a za šta je Sud u Čačku tek 15 godina kasnije osudio dvojicu rukovodilaca zaštite na radu na 14 i 12 meseci zatvora.

Direktor Radoš Milovanović, koji je na čelu fabrike više od tri decenije, tom prilikom je oslobođen krivične odgovornosti.

 

U nastavku možete pogledati emisiju internet radničke TV Sloga „Zašto je u Srbiji jeftin ljudski život“

Internet radnička TV Sloga je  19. novembra 2017. godine emitovala potresnu priču Milovana Milivojevića, oca 25-godišnjeg mladića Milomira Milivojevića koji je 14. jula te godine smrtno stradao u fabrici “Milan Blagojević – namenska” Lučani gde je radio u pogonu proizvodnje raketnih goriva.

 

 

..

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top